Egy 1390-ben készült szakácskönyv szerint az eredetileg húst tartalmazó, kevésbé étvágygerjesztő elnevezés a hústorta sertéshúsból, kemény tojásból, sajtból, fűszerekből, sáfrányból és cukorból készült. Egy 1615-ös recept szerint a töltelék egy egész birkacombot, valamint sót, szegfűszeget, ribizlit, mazsolát, aszalt szilvát, datolyát és narancshéjat tartalmazott.
A Tudor-korban ezek a torták téglalap alakúak voltak, jászolt formátak és a tetején gyakran Jézus alakja volt a díszítés. Többnyire 13 összetevőből készültek, amelyek szimbolikusan Jézust és tanítványait ábrázolják
Ahogy a cukor olcsóbbá és könnyebben beszerezhetővé vált, az édes piték kezdtek elterjedni. 1861-ben Mrs. Beeton Háztartásgazdálkodási könyve már utasításokat adott a húsmentes édes változathoz is, de még a húsost is készítették. A viktoriánus korszakra a darált piték már mind cukrosak voltak
Egy jól megsütött húsos pite, amelynek nyílásaiba folyékony zsírt öntöttek, és hagyták megszilárdulni, akár egy évig is eltartható volt, ugyanis a külső burok megvédte a húst a levegőtől és a romlástól. Ma már ez elképzelhetetlen, de mivel akkoriban ez bevett gyakorlat volt, vélhetően többnyire nem haltak bele ételmérgezésbe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.