A rizs a búza után a második legfontosabb gabonánk. Magas a fehérjetartalma, továbbá tartalmaz foszfort, vasat, magnéziumot. Emellett a szénhidráttartalma is alacsony, ami azt jelenti, hogy diétázóknak is ideális, ráadásul a vércukor-háztartásnak is jót tesz. Fogyasztása serkenti a bélműködést, szépíti a bőrt. Magas vérnyomás, szívelégtelenség, ödémás láb esetén különösen jó fogyasztani. Körülbelül hétezer fajtája ismert, készítenek belőle lisztet, pelyhet, tejet és bort is.
A hosszú szemű rizsből készíthető a pergő rizsköret, mivel főzés közben nem tapad össze. A közepes és rövid fajták összeragadnak, ezeket inkább rizottóhoz, sushihoz, tejberizshez, rizsgombóchoz, rizses desszertekhez érdemes használni.
Sokszor heves vita folyik arról, hogy a rizst főzni vagy párolni kell-e, de kiderült, hogy van egy még jobb főzési módja. Kelley, aki szakácsként keresi a kenyerét, és édesanyaként otthon is rengeteget sürög-forog a konyhában előszeretettel teszi közzé a közösségi felületein kedvenc receptjeit. Állítása szerint, ha a rizst sütőben készítjük el, akkor a köret még puhább és finomabb lesz.
Az édesanya egyenlő arányban vizet és rizst tett egy sütőedénybe, hozzáadott egy kis vajat, sóval ízesítette, fóliával lefedte a tetejét, majd 190 fokon 45 percig sütötte - írja az Express.
"Zseniális, sokkal finomabb, mint bármelyik rizs, amit valaha készítettem" - tette hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.