Avokádómánia: miért ilyen divatos, és mire használhatod?

avokado
Forrás: Shutterstock -
diéta recept étrend egészség
Az avokádó az utóbbi években kirobbanó divatnak örvendett a táplálkozás és a wellness világában. Egyesek szerint nem csupán egy tápláló gyümölcs, hanem egy igazi szuperélelmiszer is. De vajon mitől ilyen népszerű?

Az avokádó elsősorban azért vált olyan népszerűvé, mert egészséges zsírokat tartalmaz, különösen a mono- és telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezek az egészséges zsírok esszenciálisak az agy és a szív egészséges működéséhez, valamint segíthetnek a zsírégetésben és az éhség csökkentésében is.  

Mire jó az avokádó?  

  • Tápláló: Az avokádó tele van tápanyagokkal, például káliummal, magnéziummal és B-vitaminokkal, amelyek fontosak az egészséges táplálkozáshoz.  
  • Szépítő hatás: Az avokádóolaj hidratáló hatása miatt ideális bőrápoló összetevő. Segít megőrizni a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.  
  • Szív egészsége: Az avokádó segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet, így hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.  
  • Fogyókúra támogatása: Bár magas kalóriatartalma van, segít elérni a telítettség érzetét, így kevesebbet eszünk.  

Mindig hibátlan avokádót vegyünk. Ha csak később használnánk fel a gyümölcsöt, akkor vehetünk nem túl érettet, hiszen a konyhában, szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérik és kellemesen megpuhul. Ha viszont érettre vágyunk, akkor olyat keressünk, aminek minden oldalán egyforma az állaga, foltoktól, puhább részektől mentes. Az érett példányokat néhány napig még a hűtőben lehet tárolni. Az érett avokádónak nagyjából olyan az állaga, mint egy érett baracknak. 

Az avokádó valóban sokoldalú és tápláló gyümölcs
Az avokádó valóban sokoldalú és tápláló gyümölcs
Forrás: Forrás: Shutterstock

Mire használhatjuk?  

  • Kenőkrémként: Készíthetünk belőle egészséges kenőkrémet pirítósra vagy szendvicsekre.  
  • Salátákhoz és szószokhoz: Az avokádó krémes textúrája ideális alapot képez salátákhoz és szószokhoz.  
  • Smoothiek-hoz: Adjunk hozzá egy adag avokádót a smoothie-hoz, hogy krémesebbé és táplálóbbá tegye.  
  • Hidratáló maszk: Készíthetünk arc- és hajmaszkot is avokádóból, hogy hidratálva és táplálva tartsuk a bőrünket és a hajunkat.  

Az avokádó valóban sokoldalú és tápláló gyümölcs, sok egészségügyi előnnyel jár. Fontos viszont figyelembe venni a kalóriatartalmát, ha fogyókúrázunk. Az avokádó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges életmódhoz és a jó közérzethez. Építsük bele napi étrendünkbe, keresgéljünk recepteket. Alább hoztunk egy klasszikus, de mennyei csirkesaláta receptet. 

AVOKÁDÓS CSIRKESALÁTA 

Hozzávalók: 
2 avokádó 
1 grillezett csirkemell 
1 uborka 
1 szál halványítózeller 
1 kaliforniai paprika 
1 újhagyma 
szerecsendió 
só 
porcukor 
frissen őrölt fekete bors 
2 evőkanál majonéz 

 

Elkészítés:  

Felszeleteljük az uborkát, a zellert, a hagymát. Felkarikázzuk a paprikát és a zöldségeket egy tálban összekeverjük. Megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk az avokádót, a csirkemellet apró kockákra vágjuk és mindkettőt a salátához adjuk. A majonézt kikeverjük egy kis szerecsendióval, borssal, citromlével, sóval, cukorral és tejföllel lazítjuk. Ezzel az öntettel átkeverjük a salátát és tálaljuk. Egészségetekre!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.