Nagydobosi, hokkaidó, cinderella: így használhatod fel a különböző fajtájú sütőtököket

sütőtök, sütőtök fajták, őszi alapanyag
Shutterstock/Krzysztof Slusarczyk - Krzysztof Slusarczyk
szezonális alapanyagok sütőtök egészséges
Az ősz egyik legkedveltebb alapanyaga, amely sokféleképpen elkészíthető, legyen szó levesről, pitéről, rizottóról vagy egyéb édes és sós fogásokról. A sütőtök nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is, így érdemes kihasználni a szezon adta lehetőségeket és minél többet fogyasztani belőle.

Ez a népszerű őszi-téli alapanyag élettani hatásai és sokoldalú felhasználási módja miatt ebben az időszakban konyhánk igazi sztárja lehet. Több, mint 150 féle sütőtök létezik, de nagyjából négy az, amivel a boltokban leggyakrabban találkozhatunk. 

sütőtök, tökmag
Sütőtök esetében ne feledkezzünk meg a tök magjairól sem, ami egy egészséges és finom nassolnivaló.
Forrás: Shutterstock

Miért egészséges a sütőtök?

A sütőtök az egyik legjobb szezonális szuperélelmiszer. Vitaminok közül leginkább A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat tartalmaz. 10 dkg sütőtök már fedezi a napi szükséges A-vitamin-bevitelt, ami a szemek és az immunrendszer egészségét is óvja. A B-vitaminok stabilizálják az idegrendszert és az emésztési folyamatokat. A C-vitamin pedig igazi antioxidáns. A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor is található benne. Foszfortartalma is igen magas. A sütőtök gyógyító, egészségmegőrző hatása segít a gyulladásos megbetegedések, a tüdő betegségei, a megfázásos tünetek, illetve asztma esetén. Alacsony kalóriatartalmú, így ideális a fogyókúrázók számára. Íme 4 sütőtökfajta, amit érdemes megkóstolnod az ősz folyamán.

1. Hokkaidó tök

Hokkaido tök, sütőtök
A hokkaido sütőtök megfelelő tárolás mellett akár 6 hónapig is eláll télen.
Forrás: Shutterstock

A hokkaidó sütőtök a japán északi Hokkaido szigetéről származik. Kicsi, széles, kerek tök, amely általában élénk piros-narancssárga színű. Íze enyhén édes, diós. A konyhában sokoldalúan felhasználható, különösen népszerű a krémlevesekben és pürékben, mivel húsos állaga jól megtartja a formáját főzés közben. Bár a súlya maximum 0,5-3 kilogramm, kisebb méretét ízével bőségesen kárpótolja és a héja is ehető. Megfelelő tárolás mellett akár 6 hónapig is eláll télen. A gyümölcsöt darabokra vágva le is fagyaszthatjuk nyersen vagy főzve is, azonban a felengedett tök puha lesz. A fagyasztott hokkaidó sütőtök akár egy évig is eltartható. A tökök tartósításának egyéb lehetőségei közé tartozik a főzés, savanyítás vagy akár lekvár is készíthető belőlük. 

2. Sonkatök

Sonkatök, sütőtök
A sonkatök sütőtök sokoldalúan felhasználható a konyhában, nem véletlen, hogy hazánkban ez az egyik legnépszerűbb ehető tökfajta.
Forrás: Shutterstock

Ez a legelterjedtebb sütőtök fajta, a leggyakrabban ezzel találkozhatunk az áruházak zöldségesrészlegén. Ez a fajta nem a megszokott kerek tök formájú, hanem inkább hosszúkás, körte alakjáról ismert, ami különleges megjelenést kölcsönöz neki. Sokoldalúan felhasználható és feldolgozni is könnyebb, hiszen általában 2-4 kg a súlya. A héja bézs vagy narancssárga, viszonylag vékony, így könnyű feldolgozni. A húsa kemény, az íze édes, kicsit földimogyorós ízjegyekkel rendelkezik. Jó alapul szolgál többféle ételhez, például ízletes sütőtökkrémleves, vagy sütőtökpüré.

3. Nagydobosi sütőtök

sütőtök
A nagydobosi sütőtökíze koncentráltabb, állaga sűrűbb a többi sütőtök fajtához képest
Forrás: Shutterstock

Ez a különleges sütőtökfajta hazánk egyedülálló kincse, az első, államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta. Egy nagyobb méretű tök (súlya elérheti az 5-10 kg-ot), amely a közép-dunántúli Nagydobos környékén honos. Az egyik legismertebb sütnivaló fajta, mely főleg az omlós húsának, másrészt rendkívül zamatos, édes, kicsit gesztenyés, diós ízbe hajló ízének is köszönhető. A tök állaga főzés után is megtartja a formáját. A Nagydobosi szürke sütőtök különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos fajtákhoz képest kevésbé vízáteresztő, így íze koncentráltabb, és állaga is sűrűbb. Ezen felül, a héja is ehető, ami növeli a felhasználási lehetőségeket. Az édes íz miatt ideális választás édes és sós ételekhez egyaránt. Alacsony kalóriatartalma mellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Tipp: Sütőtök vásárlásnál beválhat az a módszer, hogy minél később veszed, annál valószínűbb, hogy finom lesz. A keményítőtartalma addigra biztosan átalakul cukorrá. A vásárlásnál továbbá figyelj arra, hogy a kocsánya teljesen száraz, morzsolható legyen: akkor biztos, hogy már éretten szüretelték le.

4. Cinderella tök

sütőtök
A cinderella sütőtök enyhe, édes íze miatt ideális választás mind édes, mind sós ételekhez.
Forrás: Shutterstock

A cinderella sütőtök neve nem véletlen, hiszen jellegzetes formája Hamupipőke mesebeli hintóra emlékeztet. Mély narancssárga színével és sima, bordázott héjával könnyen magára vonja a figyelmet, de nemcsak esztétikailag, hanem ízével is lenyűgöz. Enyhe, édes íze miatt ideális választás mind édes, mind sós ételekhez. Krémes és sima húsa miatt tökéletes pürékhez, levesekhez, pitékhez és tésztaszószokhoz, de készíthető belőle sütőtökös muffin, vagy sütőtökös rizottó is.

Ne felejtkezzünk meg a tökmagokról sem!

A tökmag nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is, tele vannak rosttal és fehérjével, amelyek támogatják a szív egészségét és elősegítik a jó emésztést.

A nagydobosi sütőtök kívül gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban, például E-vitaminban, és ásványi anyagokban, mint a cink és a magnézium, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a bőr egészségéhez. Fogyaszthatók önmagukban, de remek kiegészítői salátáknak, joghurtokban vagy sós levesekhez feltétként, tökmagos pogácsába is isteni finom! A tökmagból készült tökmagolaj pedig a konyha valódi csodaszere, amely nemcsak gazdag dióra emlékeztető ízével, hanem egészségügyi előnyeivel is kiemelkedik. Ez az olaj tele van antioxidánsokkal, esszenciális zsírsavakkal és vitaminokkal, mint az E-vitamin, ami segít megvédeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak, amelyek a tökmagolajban találhatók, hozzájárulnak a szív egészségéhez és a gyulladások csökkentéséhez. Remek salátákhoz, párolt zöldségekhez, vagy akár egy egyszerű pirítóshoz is fogyasztható. 

Bőrápolási rutinunk részeként is használhatjuk a tökmagolajat, mivel hidratáló és bőrvédő hatása miatt segíthet megőrizni bőrünk egészségét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.