Mikor adhatunk esélyt a lejárt ételnek?

PR cikk Auchan Magyarország Kft. élelmiszer pazarlás NÉBIH
Élelmiszerpazarlás elleni kampányt indított az Auchan szakmai partnerével a Nébih-hel

A teljes élelmiszerláncban keletkező élelmiszerhulladék több mint a fele a háztartásokból kerül ki. A hazai háztartásokban ez évente 247 tonnára rúg. Ebből a mennyiségből majdnem félmillió ember tudna jóllakni egy évig napi háromszori étkezéssel. A pazarlásnak több okát is azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában végzett kutatás. A leggyakoribbak, hogy elfeledkezünk róla és megromlik az élelmiszer, túl sokat vásároltunk belőle, illetve túl sokat főztünk, és nem volt kedvünk megenni.

A pazarláshoz jelentősen hozzájárul, hogy sokan nem tudják, mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között, pedig ez a kulcsa annak, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában. A fogyaszthatósági idő a szigorúbb dátum, mert azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonsággal elfogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszerekre vonatkozik.  Ezeknél be kell tartani a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasításokat, nehogy gyomorrontás vagy még komolyabb egészségügyi probléma legyen belőle, hogy romlott ételt ettünk.

A minőségmegőrzési idő azonban más, azt jelöli, hogy egy termék meddig őrzi meg a teljes élvezeti értékét. Attól azonban még egy fűszer biztonsággal használható, ha némileg vesztett az aromájából, a kakaópor is bőven jó még, ha egy kicsit már fakóbb a színe, a csokoládé sem okoz gondot, ha egy picit szürkésebb bevonatot kap és a száraztésztát is nyugodtan kifőzhetjük a minőségmegőrzési idő lejárta után is, ha bontatlan csomagolásban állt. A tartós élelmiszereknek tehát adjunk még egy esélyt a minőségmegőrzési idő után, mielőtt kidobnánk! Persze nagyon fontos, hogy szemre, szagra, állagra rendben lévőnek látjuk és a csomagolásuk bontatlan és ép legyen.  

A leghosszabb ideig, akár egy évig is jó lehet még a konzerv, a kávé, tea, a kakaó, a méz és az ásványvíz. A száraztésztáknak, a rizsnek, sónak, cukornak és a fűszereknek még 9 hónapig adhatunk egy próbát, a müzlik, gabonapelyhek, kekszek, csokik jó eséllyel még 3 hónapig fogyaszthatók, az olaj, zsír és a chipsek pedig még két hónapig a minőségmegőrzési idő után. Az egyes termékkörök minőségmegőrzés utáni fogyaszthatóságát egy táblázatban összefoglalva meg lehet nézni a Nébih oldalán.

Az Auchanokban a pazarlás csökkentéséhez most egy egyszerű, de hasznos eszközt adnak fizetéskor a blokk mellé: egy csinos kis „Még jó!” matricát, amivel felcímkézhetők azok a spájzban lapuló élelmiszerek, amiket záros határidőn belül meg kell enni, vagy fel kell használni. Érdemes időről időre átnézni a hűtőt és kamrát, előre rakni és felmatricázni azokat az élelmiszereket, amelyekkel minél hamarabb kezdeni kell valamit, hogy ne a szemétbe végezzék. Nagyon oda kell figyelni a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő közti különbségre, és ami már szemre sem jó, azt semmiképp ne együk meg!

Auchan Magyarország Kft.

Az élelmiszerpazarlás mérséklése persze már a vásárlásnál kezdődik. A bevásárló lista készítésével elkerülhető, hogy felesleges dolgok kerüljenek a kosarunkba, idő híján tökéletes megoldás az is, ha mobiltelefonunkkal lefényképezzük a hűtőnk, kamránk tartalmát, hogy az Auchan csábító ajánlatai között is lássuk, pontosan mire van szükségünk. 

Nem kell nagy dolgokra gondolni tehát, hogy csökkentsük a kidobott élelmiszer mennyiségét. Egy kis odafigyeléssel „még jó” lehet sok minden!   

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.