A curd az angol desszertek egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb eleme. Ez az édes, selymes állagú krém nemcsak a legendás citromos változatban, hanem más gyümölcsökből, például narancsból vagy mangóból is elkészíthető. Tökéletes torták, sütemények töltelékeként, palacsintához vagy akár egy szelet pirítósra kenve. Ráadásul ez a citromkrém otthon is könnyedén elkészíthető, és még frissen is elképesztően finom!
A curd egy főzött krém, amelyet általában friss gyümölcslével, tojássárgájával, cukorral és vajjal készítenek. Az eredeti recept citrommal készült, innen ered a jól ismert lemon curd. Az alaprecept azonban sokféleképpen variálható: bármilyen intenzív ízű gyümölcsöt használhatunk hozzá. A végeredmény mindig egy gazdag, krémes, kissé savanykás-édes, ellenállhatatlan állagú finomság.
Az alábbiakban bemutatjuk az alap curd receptjét, valamint annak két izgalmas változatát: narancsos és mangós verzióban.
1. Reszeld le a citromok héját, majd facsard ki a levüket. Szűrd át, hogy ne kerüljenek magok a krémbe.
2. Egy hőálló tálban keverd össze a citromlevet, a héjat, a tojássárgáját és a cukrot.
3. Helyezd a tálat forró vízgőz fölé, és folyamatosan kevergetve főzd a keveréket, amíg besűrűsödik (ez kb. 8-10 perc).
4. Vedd le a gőzről, és keverd bele a vajat kis adagokban, hogy szép fényes és krémes legyen.
5. Öntsd tiszta befőttesüvegbe, hagyd kihűlni, majd tárold hűtőben.
A narancsos verzió kevésbé savas, egy picit az arányok is másak.
• 2 nagy narancs leve és reszelt héja
• 1 citrom leve (a savasság kiemeléséhez)
• 4 tojássárgája
• 120 g cukor (narancshoz kevesebb is elég)
• 80 g vaj
Az elkészítés folyamata megegyezik a citromos változattal, de a narancs enyhébb íze miatt a cukor mennyiségét csökkenthetjük, és érdemes egy citrom levét is hozzáadni az intenzívebb íz érdekében.
• 1 nagy, érett mangó pürésítve (kb. 200 g mangópüré)
• 1 lime leve és reszelt héja
• 3 tojássárgája
• 100 g cukor
• 70 g vaj
1. A mangót hámozd meg, és turmixold simára. Szűrd át, hogy krémesebb legyen.
2. Keverd össze a mangópürét, a lime levét, a héjat, a tojássárgákat és a cukrot.
3. Helyezd vízgőz fölé, és sűrítsd be a krémet.
4. A gőzről levéve keverd bele a vajat, és hagyd kihűlni.
• Töltelék: Rétegezd tortákba, macaronokba, vagy töltsd pitébe.
• Mártogatós: Használhatod palacsintához vagy gofrihoz.
• Pohárkrém: Rétegezd kekszmorzsával és tejszínhabbal.
• Ajándék: Kis üvegcsékbe töltve, masnival díszítve szép gasztroajándék lehet.
A curd hűtőben egy hétig eltartható, ha légmentesen záródó üvegben tárolod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.