5 varázslatosan finom, forró karácsonyi ital

karácsonyi ital
Shutterstock - Rimma Bondarenko
karácsony 2024 forró ital karácsonyi hangulat ünnepi asztal karácsonyi vacsora
Ezekkel az ínycsiklandóan finom, forró karácsonyi italokkal könnyedén felmelegítheted magad a téli hidegben – készítsd el azt, amelyik a legszimpatikusabb számodra, kuckózz be egy nagy, puha plédbe a kandalló mellé és élvezd a karácsonyi hangulatot!

Az alábbi receptek között találsz alkoholos és alkoholmentes forró karácsonyi italt is. Egy biztos: bármelyiket is választod, az ünnepi hangulat és az elsőosztályú ízélmény garantált. 

karácsonyi ital - család
Ezekkel az ínycsiklandóan finom, forró karácsonyi italokkal könnyedén felmelegítheted magad a téli hidegben
Forrás: Shutterstock

Ezek a legfinomabb forró karácsonyi italok

1. Mézeskalácsos karácsonyi forró csoki

Mézeskalácsos karácsonyi forró csoki
Mézeskalácsos karácsonyi forró csoki
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 150 ml tej
  • 50 ml tejszín
  • ¼–½ teáskanál lágy barna cukor
  • ½ narancs, reszelt héja
  • csipet őrölt gyömbér
  • csipet őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • 2 csepp vaníliakivonat
  • 50 g étcsokoládé, aprítva
  • tejszínhab
  • mézeskalács vagy gyömbéres keksz, összetörve

Elkészítése

1. Első lépésként keverd össze a tejet, a tejszínt, a cukrot, a narancshéjat és a fűszereket egy lábasban, majd forrald fel a keveréket alacsony hőfokon.

2. Ezután vedd le a tűzről a lábast, és egy szűrőn keresztül öntsd át az egyveleget egy olyan kancsóba, amely bírja a meleget. Vedd ki a szegfűszeget és a narancshéjat.

3. Az ízesített, meleg tejet öntsd vissza a lábasba, majd keverd bele a vaníliát és a csokoládét, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és sima nem lesz.

4. Ha szükséges, tedd vissza a lábast a tűzre alacsony hőfokra, hogy átmelegítsd az italt, majd öntsd egy tetszőleges hőálló bögrébe. Ízlés szerint díszítsd tejszínhabbal és összetört mézeskaláccsal.

2. Karácsonyi Bailey’s kávé

Karácsonyi Bailey’s kávé
Karácsonyi Bailey’s kávé
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 240 ml frissen főzött forró kávé
  • 30 ml Bailey's Irish Cream
  • 30 ml mogyorós likőr (például Frangelico)
  • Tejszínhab és frissen reszelt szerecsendió a díszítéshez

Elkészítése

1. Öntsd a frissen főzött forró kávét egy karácsonyi bögrébe.

2. Keverd hozzá a Baileys-t és a mogyorólikőrt.

3. Díszítsd tejszínhabbal, és szórj rá egy csipet reszelt szerecsendiót.

3. Forró áfonyás almacider

almacider
Forró almacider
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 3 liter almabor
  • 1 liter áfonyalé
  • 2 szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd

Elkészítése

1. Keverd össze az összes hozzávalót egy nagy edényben.

2. Helyezd az edényt a tűzhelyre, majd forrald fel a keveréket.

3. 5 percig hagyd forrni a tűzön, ezután csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd tovább lassú tűzön.

4. Fél órán át főzd az italt, majd vedd le a tűzről, öntsd bele hőálló bögrékbe és tetszés szerint díszítsd almagerezdekkel, vagy vörös áfonya darabokkal.

4. Almás-fahéjas karácsonyi puncs

Almás-fahéjas karácsonyi puncs
Almás-fahéjas karácsonyi puncs
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 2 csésze almalé
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 5 db összetört kardamom
  • ¼ csésze apró kockákra vágott alma
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • ¼ csésze vodka

Elkészítése

1. Forrald fel az almalevet egy nagy edényben, add hozzá a szegfűszeget, a fahéjrudat és a tört kardamommagokat.

2. Keverd meg, majd hagyd gyöngyözni körülbelül 20 percig.

3. Távolítsd el a fűszereket, add hozzá a vodkát, az almakockákat és a mandulaforgácsot, majd ismét hagyd gyöngyözni 5 percig – amíg átmelegszik.

4. Oszd el a puncsot két pohárba, és élvezd!

5. Karácsonyi forró fehércsoki

Karácsonyi forró fehércsoki
Karácsonyi forró fehércsoki
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 175 g belga fehér csokoládé, apróra vágva
  • 700 ml teljes tej
  • 250 ml habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliapaszta vagy vanília kivonat
  • 1 flakon tejszínhab
  • 1 tubus rózsaszín, vagy arany szórócukor

Elkészítése

1. Tedd a fehér csokoládét egy nagy tálba, és tedd félre.

2. Keverd össze a tejet, a tejszínt és a vaníliát egy nagy lábasban, majd melegítsd fel közepes lángon, amíg gyöngyözni nem kezd a teteje.

3. Vedd le a tűzről, és öntsd rá a keveréket a csokoládéra. Hagyd állni 1-2 percig, hogy a csokoládé megolvadjon, majd keverd össze.

4. Amikor a csokoládé teljesen felolvadt, habverővel keverd addig, amíg könnyű hab nem képződik a tetején.

5. Kanalazd bele bögrékbe. A tetejére nyomj tejszínhabot, és díszítsd tetszőleges színű szórócukorral, csokoládépehellyel.

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.