A káposzta, zöld, mint a pénz. A kerek, tányérszerű lencsék pénzérmékre emlékeztetnek. A savanyú hering ezüstös pikkelyei a gazdagság csillogását idézik. Ismerd meg az újévi szerencsét hozó ételeket és azt, hogy milyen szerepet játszottak az emberek mindennapi életében.
A sertés egy olyan állat, amely bőséges zsírkészlettel rendelkezik. A malac ünnepi étel minden olyan kultúrában, ahol szeretik a disznóhúst.
A disznók, amelyek evés közben előre túrnak, ellentétben a csirkékkel és pulykákkal, amelyek hátrafelé kapirgálnak, a haladást szimbolizálják. Éppen ezért fogyasztjuk szilveszterkor: szerencsét hoznak.
A Közép-Nyugaton mindenhol ragaszkodnak ehhez a babonához, és egy gyönyörű darab sertéshúst helyeznek a szilveszteri ünnepi asztal közepére. A sertéshús mindig is kulturális mérföldkő volt Németországban és Kelet-Európa országaiban. Azok a parasztok, akik disznókat tartottak, ősszel vágták le őket, részben azért, mert az élelmiszerbiztonsági gyakorlatok szerint érdemes hideg időben nekivágni egy nagy állat feldolgozásának. A vágás utáni hetek friss sertéshúst biztosítottak, amire nem lehetett volna számítani, ha csak a tartósított sonkákra és kolbászokra hagyatkoznak, és a család előre tervezhetett: egy finom darabot eltehetett szilveszterre.
A savanyú káposzta előkészítését is ősszel végezték, akkor volt a káposztaszüret csúcspontja. A savanyú káposzta hagyományos elkészítéséhez hat-nyolc hét is szükséges, hogy igazán savanyú legyen. Így tehát ha október végén összeállítjuk biztosan elkészül szilveszterre.
A savanyú káposzta hosszú csíkjai a hosszú életet szimbolizálják, így nem véletlen, hogy sok újévi asztalon ott a helye például a töltött káposztának.
Emellett ott van a káposzta-zöld-pénz összefüggés is, bár manapság már nem minden pénz zöld színű, de ettől függetlenül ez a szilveszteri hagyomány tovább él.
A lencse alapélelmiszer volt az ókori mediterrán világban, és különösen az alacsonyabb társadalmi osztályok háztartásaiban volt gyakori. Ha figyelembe vesszük, hogyan néztek ki az ókori római pénzek, szabálytalanul kerekek, gyakran barnás patinával, akkor sokkal érthetőbbé válik a lencse és a szerencse közötti kapcsolat. Mind a mai napig hazánkban és Olaszországban különféle lencsés ételekkel köszöntik az új évet. De Brazíliában, Szlovákiában is készülnek különleges lencsés fogások az új év alkalmából.
Amíg nálunk jellemzően lencsefőzelék, vagy lencsesaláta kerül újévkor az asztalra, addig az olaszok cotechino con lenticchie-t készítenek. A cotechino egy nagy disznókolbász, amely szeletelve pénzérmékhez hasonlít.
Az ezüst pikkelyű hering talán még inkább hasonlít a pénzre, mint bármelyik más hal, és történelmileg a heringhalászat kulcsfontosságú volt az Északi-tenger partján élő kereskedők gazdasági jólétéhez. Magas omega-3 zsírsavtartalmú, és jól tartósítható savanyítással, erjesztéssel, szárítással és füstöléssel. A savanyú hering különösen népszerű a skandináv, holland, lengyel, balti és zsidó konyhákban.
A heringet az újév alkalmával nemcsak ünnepi szokásként, hanem egyfajta imaként is fogyasztották a gazdag fogás érdekében.
A hering kulturális jelentősége széles körben elterjedt, a norvégoknál és svédeknél a hagyomány szerint december 31-én, éjfélkor a hal fogyasztása elmaradhatatlan.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.