egészséges táplálkozás fokhagyma olaj recept
Most megmutatjuk, hogyan tárolták a fokhagymát hosszú ideig a nagymamáink. Olajban tartósítva nem csak nagyon finom, de a szervezetünknek is jót teszünk vele. A fokhagyma nemcsak az íze miatt nélkülözhetetlen konyhai alapanyag, egészségügyi hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A fokhagyma nemcsak az ételek ízét gazdagítja, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Antioxidánsokban gazdag, segíti az immunrendszer erősítését, gyulladáscsökkentő és természetes antibiotikum. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, támogatja a szív és az érrendszer egészséget. A fokhagyma igazi szuperélelmiszer, amit érdemes beilleszteni a mindennapi étrendbe. Jól tudták ezt már a nagymamáink is, olajban tették el télire a fokhagymát. Mutatjuk, hogyan csinálták, próbáld ki te is!

fokhagyma, olaj
Fokhagyma olajban
Forrás: Shutterstock

A fokhagyma tartósítása olajban

Hozzávalók (három 500 ml-es üveghez):

  • 500 g fokhagyma
  • 1 liter olívaolaj

Elkészítés:

  1. A fokhagymafejeket gerezdekre szedjük, meghámozzuk.  
  2. Tedd a gerezdeket egy serpenyőbe, és öntsd fel annyi olajjal, hogy ellepje. Kezdd el melegíteni a legmagasabb hőfokon, egészen addig, amíg buborékok képződnek benne, majd vedd vissza egész alacsonyra a hőmérsékletet. 
  3. Hagyd főni a gerezdeket, amíg meg nem puhulnak. Még forrón öntsd sterilizált üvegekbe, szorosan zárd le őket, és hagyd kihűlni. Kész is!

Hogyan használhatod az olajban eltett fokhagymát?

  • A puha fokhagymagerezdeket pépesítheted, majd kenheted pirítósra, szendvicsekre, vagy használhatod mártogatós alapjaként. 
  • Az olajban eltett, összetört gerezdeket adhatod vajhoz és friss zöldfűszerekhez is, majd felhasználhatod steakhez, sült csirkéhez, vagy grillezett zöldségekhez.
  • A fokhagymát pürésítve tésztához is keverheted. Az ételt szórd meg parmezánnal és friss fűszerekkel, kész is egy gyors ebéd vagy vacsora.
  • Használhatod a fokhagymapürét húsok, gombák, vagy zöldségek töltelékéhez is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.