Ne öntsd ki, mert a rizs főzővize igazi kincs! Íme 8 dolog, amire felhasználhatod

rizs, rizs főzővize mire jó
Shutterstock/Ausra Barysiene -
konyhai praktika rizs újrahasznosítás
A rizs az egyik legnépszerűbb köret, amit sokan hetente többször is elkészítünk. Ha eddig te is egyszerűen a lefolyóba öntötted a rizs főzővizét, itt az ideje, hogy változtass ezen! Összegyűjtöttünk 8 hasznos tippet, amiért érdemes megőrizni és újra felhasználni.

A rizs főzővizének eldobása a legtöbbünk számára természetes, pedig valójában a rizs főzővize egy igazi kincs, amit többféleképpen is felhasználhatunk a mindennapokban. Legyen szó szépségápolásról, takarításról vagy akár a növényeink ápolásáról, ez az egyszerű összetevő rengeteg lehetőséget rejt magában. Íme 8 praktikus tipp, hogy miért érdemes megőrizni és újrafelhasználni.

rizs, rizs főzővize mire jó
A rizs főzővize számtalan módon felhasználható, például arctisztításhoz, takarításhoz, vagy növényeink ápolásához.
Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

A rizs főzővize a konyhában is újrahasznosítható!

1. Levesekhez, szószokhoz

 A rizsvíz használható levesek, szószok vagy raguk alapjaként, gazdagítva azok ízét és tápértékét.

2.Tészták főzéséhez

 A rizs főzővize felhasználható tészták főzéséhez is, ami különleges ízt és állagot kölcsönöz a tésztáknak.

A rizs főzővize a szépségápolási rutinodhoz is jól jöhet

3. Arcápolás

A rizsvíz kiválóan használható arctisztítóként vagy tonikként.

 Egy kis vattakorongot nedvesíts be a rizs főzővizével és gyengéden töröld át vele az arcodat. Naponta alkalmazva segíthet a bőr rugalmasságának megőrzésében és a pórusok összehúzásában.

4. Rizsvíz a szebb hajért

A rizs főzővizét hajmosás során is bevethetjük. Hajmosási rutinunk végén öblítsük le hajunkat a rizs főzővizével. Ez erősíti a hajszálakat, serkenti a haj növekedését és csökkenti a hajhullást. Emellett a rizsvíz fényt és selymességet kölcsönöz a hajnak.

Mire jó még a rizs főzővize?

5. Általános tisztítószer

A rizs főzővizében található keményítő miatt ez a folyadék remekül segít eltávolítani a különböző szennyeződéseket és foltokat, ráadásul vegyszermentes, így természetes tisztítószerként funkcionál. Miután kihűlt, öntsd át egy tiszta szórófejes flakonba és használd a konyhapultok, padlók és egyéb felületek tisztítására. 

A rizs főzővize remekül alkalmas üveg- és fafelületek tisztítására.

 A rizsvíz enyhén tisztító hatású, így gyengéden eltávolíthatja a foltokat a finom anyagokról is, például selyemről vagy gyapjúról.

6. Zsíros edények áztatása

A mosogatás során az egyik legnagyobb gondot a zsíros edények tisztává varázsolása jelenti. Azonban a rizs főzőizét erre is felhasználhatod. Mindössze annyit kell tenned, hogy a zsíros edényeket beáztatod a rizsfőzés után megmaradt vízbe néhány percig, majd a szokásos módon elmosod őket.  H

7. Növények öntözésére

A lehűlt rizsvíz kiválóan alkalmas a szobanövények és kertben lévő növények öntözésére is. 

A benne található tápanyagok miatt ideális természetes trágya lehet szobanövényeid számára. Természetes módon segíti a növények egészséges növekedését és fejlődését. 

8. Komposztáláshoz

Ha semmire sem használnánk a fenti tippek közül a lefolyó helyett akkor is érdemesebb inkább a komposztálóba öntenünk a rizs főzővizét. Hiszen ezzel növelhetjük annak tápértékét és gyorsíthatjuk a bomlási folyamatot.
Ezek is érdekelhetnek:


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.