Az ókori rómaiak nemcsak a történelemkönyvekben hagytak maradandó nyomot, hanem a gasztronómia világában is. Ételeik máig inspirációként szolgálnak. Cikkünkben három olyan receptet mutatunk be, amelyek segítségével nemcsak az ókor ízeit, hanem a római kultúra szellemét is megidézhetjük.
Ez az egyszerű ókori recept kiváló indítása lehet a napnak, hozzávalóit is könnyű beszerezni. Az eredeti recept többnapos kenyeret ír, ugyanis ez az étel a birodalom végnapjaiban volt népszerű, amikor az ínség miatt fontos volt a maradék felhasználása. Kedvelt desszert és délutáni nasi volt.
néhány szelet kenyér
2 tojás
kb. 3 dl tej
olaj a sütéshez
3 ek méz
1. A kenyérszeleteket törd nagyobb darabokra
2. Keverd össze a tejet és tojást, majd verd habosra.
3. Áztasd a kenyérdarabokat a tojásos keverékbe, majd forró olajban süsd aranybarnára.
4. Tálalás előtt locsold meg mézzel a kenyeret.
A rómaiak kedvelt ínyencsége volt ez a fehérborban készült kagyló.
kb. ½ kg friss kagyló
1 db póréhagyma
4 ek garum (római halmártás)
3 dl passum (mazsolabor)
kömény, só és bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj
A garum ázsiai, illetve olasz halszószokkal is helyettesíthető, passum helyett pedig használhatunk tokaji aszút.
1. Karikázd fel a póréhagymát
2. Keverd össze a bort, halmártást, valamint a fűszereket.
3. Alaposan mosd meg a kagylót, majd tedd egy lábosba.
4. Add hozzá a boros-fűszeres keveréket, utána párold meg a kagylókat. Akkor van kész, amikor a folyadék teljesen elpárolgott.
Az egyik legkedveltebb római ünnep volt a szaturnália, amit a téli napfordulón tartottak. Ezen a napon különleges ókori ételek kerültek a rómaiak asztalára, például ez a tortaamit dulcia piperata néven emlegetnek a források.
140 g őrölt búza
70 g aprított mandula
1 ek rozmaring
100 ml édes fehérbor
2 ek méz
1 kk bors
2 tk tej
2 db tojás
¼ csésze vágott mogyoró
1. Két külön tálban keverd össze a száraz, illetve nedves hozzávalókat, utána dolgozd őket egységes masszává.
2. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntsd bele a tésztát, majd előmelegített sütőben süsd aranybarnára 180 fokon.
3. Az ókori római recepteket követve locsold meg mézzel a tortát, a szélét pedig díszítsd mandulával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.