Próbáld ki az ókori Róma ízeit! 3 különleges étel, amit otthon is elkészíthetsz

Blue,Mussels,In,Cream,Wine,Sauce.,Delicious,Healthy,Italian,Traditional
Shutterstock - Maksim Toome
receptek Római Birodalom történelem
Az ókori receptek nem csupán különleges ízélményt nyújtanak, hanem bepillantást engednek egy letűnt civilizáció mindennapjaiba is. Fedezzük fel három ikonikus fogásukat!

Az ókori rómaiak nemcsak a történelemkönyvekben hagytak maradandó nyomot, hanem a gasztronómia világában is. Ételeik máig inspirációként szolgálnak. Cikkünkben három olyan receptet mutatunk be, amelyek segítségével nemcsak az ókor ízeit, hanem a római kultúra szellemét is megidézhetjük.

The Romans of the Decadence, 1847 (oil on canvas)
Ókori római lakoma 
Forrás: Leemage via AFP/©Bridgeman Images/Leemage

1. Francia bundás kenyér ókori recept szerint 

Ez az egyszerű ókori recept kiváló indítása lehet a napnak, hozzávalóit is könnyű beszerezni. Az eredeti recept többnapos kenyeret ír, ugyanis ez az étel a birodalom végnapjaiban volt népszerű, amikor az ínség miatt fontos volt a maradék felhasználása. Kedvelt desszert és délutáni nasi volt.

French,Toast,With,Honey,Syrup,On,Wooden,Plate
Francia bundás kenyér
Forrás:  AlikeYou/Shutterstock

Hozzávalók:

néhány szelet kenyér
2 tojás 
kb. 3 dl tej
olaj a sütéshez
3 ek méz

A római bundás kenyér elkészítése:

1. A kenyérszeleteket törd nagyobb darabokra
2. Keverd össze a tejet és tojást, majd verd habosra.
3. Áztasd a kenyérdarabokat a tojásos keverékbe, majd forró olajban süsd aranybarnára.
4. Tálalás előtt locsold meg mézzel a kenyeret.

2. Az ókori római konyha csemegéje: borban főtt kagyló

A rómaiak kedvelt ínyencsége volt ez a fehérborban készült kagyló.

Steamed,Mussels,In,White,Wine,Sauce
borban főtt kagyló
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

kb. ½ kg friss kagyló
1 db póréhagyma
4 ek garum (római halmártás)
3 dl passum (mazsolabor)
kömény, só és bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj

Tipp: 

A garum ázsiai, illetve olasz halszószokkal is helyettesíthető, passum helyett pedig használhatunk tokaji aszút.

A fehérboros római kagyló elkészítése:

1. Karikázd fel a póréhagymát
2. Keverd össze a bort, halmártást, valamint a fűszereket.
3. Alaposan mosd meg a kagylót, majd tedd egy lábosba.
4. Add hozzá a boros-fűszeres keveréket, utána párold meg a kagylókat. Akkor van kész, amikor a folyadék teljesen elpárolgott.

3. Római torta szaturnália ünnepére

Az egyik legkedveltebb római ünnep volt a szaturnália, amit a téli napfordulón tartottak. Ezen a napon különleges ókori ételek kerültek a rómaiak asztalára, például ez a tortaamit dulcia piperata néven emlegetnek a források.

dulcia piperata
Forrás: Wikipedia

Hozzávalók:

140 g őrölt búza
70 g aprított mandula
1 ek rozmaring
100 ml édes fehérbor
2 ek méz
1 kk bors
2 tk tej
2 db tojás
¼ csésze vágott mogyoró

A római torta elkészítése:

1. Két külön tálban keverd össze a száraz, illetve nedves hozzávalókat, utána dolgozd őket egységes masszává. 
2. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntsd bele a tésztát, majd előmelegített sütőben süsd aranybarnára 180 fokon.
3. Az ókori római recepteket követve locsold meg mézzel a tortát, a szélét pedig díszítsd mandulával.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.