A befőzésről sokan úgy gondolják, hogy kizárólag nyári-őszi tevékenység, amikor bőségesen elérhetők a friss gyümölcsök. Azonban télen is találhatunk olyan alapanyagokat, amelyekből finom lekvárok, szörpök vagy kompótok készülhetnek, ráadásul a téli befőzés különösen praktikus, hiszen ilyenkor kevesebb friss gyümölcsöt fogyasztunk. Mutatjuk, mely gyümölcsöket érdemes februárban befőzni, és adunk néhány hasznos tippet is!
Az alma az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető téli gyümölcs. Rengeteg fajtája közül válogathatunk, és sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle almapürét, kompótot, chutney-t, de akár almás szörpöt is. A kissé már fonnyadtabb almákat is felhasználhatjuk, így csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást.
A körte februárban is elérhető, és csodálatos befőttek, lekvárok vagy akár fűszeres körteszirup készíthető belőle. Különleges ízvilágot érhetünk el, ha fahéjjal, szegfűszeggel vagy vaníliával ízesítjük.
A citrusfélék februárban gyakran akciós áron kaphatók. A narancslekvár igazi téli különlegesség, amely nemcsak reggelikhez, hanem süteményekhez is remek választás. A citromból készíthetünk citromszörpöt vagy citromkrémet (lemon curd), amely frissességet visz a hideg hónapokba.
A gránátalma nemcsak egészséges, de rendkívül különleges lekvár vagy szirup készíthető belőle. Bár a tisztítása időigényes, a végeredmény megéri a fáradságot. A gránátalma vitamintartalma felturbózza az immunrendszert és felfrissíti az elmét.
A kivi savanykás frissessége mindenképpen megér egy kis kísérletezést. Téli vegyes lekvárnak sőt, akár befőttnek is tökéletes, hiszen a kiwi a gyümölcsös sütemények legnépszerűbb hozzávalója.
A két gyümölcs között csak árnyalatnyi különbség van, mégis érdemes külön-külön mindkettőt kipróbálni. Ha friss ízre vágyunk, akkor gyümölcsléként lehet tartósítani, de befőttként is remekül megállja a helyét. Érdemes szirupban eltenni, az édes lé ugyanis akár szörpként is megállja a helyét.
Sok zöldségespultban illatoznak ilyenkor hatalmas szilvák.Egy üveg téli dzsemhez nem is kell sok, ráadásul a téli hangulathoz remekül illenek a keleti fűszerek. Egy kis kardamom, egy csipet fahéj, és máris kész a mámorító szilvacsoda, ami akár pirítósra kenve, akár süteménybe töltve igazi ízélmény.
A tél legszuperebb gyümölcse inkább piacokon bukkan fel, de érdemes nagyobb adagot beszerezni belőle, hiszen az íze mennyei és minden megfázásos betegségre gyógyír. A naspolyából készült lekvár különleges csemege, érdemes foszlós kaláccsal kipróbálni.
A csipkebokor gyümölcséhez akár ingyen is hozzájuthatunk. Az út mentén növő bokrokon nagy mennyiségben piroslik a csipkebogyó. A termésekből szörp és lekvár egyaránt készülhet, sőt, ha naranccsal almával, vagy körtével párosítjuk, új, különleges ízeket kapunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.