Pompás falatok a Pilvax kávéházból – A kor kedvenc süteményei

Milyen édességeket kóstolhattak egykor a Pilvax kávéház vendégei? Ez a legendás hely nemcsak a forradalmi eszmék születésének volt tanúja, hanem a korszak egyik legnépszerűbb találkozóhelye is, ahol irodalmárok, művészek és ifjú forradalmárok gyűltek össze egy csésze kávé és finom sütemények mellett. Petőfi Sándor és társai is itt vitatták meg a március 15-i eseményeket, miközben a kor kedvenc édességeit fogyasztották. A következő három recept segítségével te is megízlelheted azt a hangulatot, amely egykor a Pilvax falai között uralkodott.
1. Melegítsük langyosra a tejet egy teáskanál cukorral. Morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Kézzel kicsit forgassuk össze. A közepébe vájjunk mélyedést, öntsük ide a felfutott élesztőt, a langyos tejszínt, az egész tojást és a tojássárgáját, valamint az olvasztott vajat, és dagasszunk lágy tésztát.
3. A kakaót keverjük össze a vízzel. A tésztát felezzük el, az egyik felébe dolgozzuk bele a kakaós folyadékot. Mind a két tésztából formázzunk cipót, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük egy órán át.
4. Utána enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá mind a két tésztát, és fektessük egymásra. Csavarjuk fel együtt, takarjuk le konyharuhával, és ismét pihentessük tíz percig. Utána ismét nyújtsuk ki, és újra tekerjük fel.
5. Egy nagy kuglófformát kenjünk ki vajjal, lisztezzük meg, és fektessük bele a feltekert tésztát. Takarjuk le, és kelesszük tovább egy órán át.
6. Végül tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 45 percig. Ha kész, hagyjuk kicsit pihenni a formában, majd borítsuk egy tortarácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. A márt kihűlt kuglófot öntsük le olvasztott étcsokoládéval.
Elkészítési idő: 90 perc+kelesztés
Egy szelet: 340 kcal
1. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral és a megolvasztott vajjal. Szitáljuk hozzá a kakaót. Forgassuk bele a felaprított diót, a megmosott citrom vékonyan lereszelt héját és egy késhegynyi fahéjat. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá. Óvatos mozdulatokkal forgassuk a kakaós masszába, végül szitáljuk rá a lisztet és a sütőport, majd az egészet dolgozzuk össze.
2 Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába, simítsuk el. Süssük meg 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Fordítsuk ki rácsra, hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy szelet: 210 kcal
1. Robotgép gyúrópálcájával dolgozzuk össze a tejszínt, 1 db egész tojást és a tojásfehérjét, 1 csipet sót, a cukrot, a lisztet, az elmorzsolt élesztőt és a citrom lereszelt héját. Kelesztőtálban meleg helyre téve kelesszük a tésztát a duplájára kb. 30 perc alatt.
2. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd osszuk 3 részre. Formázzuk mindet hengerré, csípjük össze a végüket, majd fonjuk össze a rudakat. Kelesszük ismét 30 percig. A maradék tojást verjük fel. Tegyük tepsibe, majd kenjük meg a tésztát a felvert tojással. Szórjuk meg a jégcukorral, majd süssük aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt. Ha közben túlságosan barnulni kezdene, fedjük le egy darab sütőpapírral.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy szelet: 230 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.