Julius Caesar is hamburgert falatozott? A gyorsétterem évezredes története

Getty Images - imantsu
gyorsétterem street food gyorsétterem-lánc
Azt hinnénk, hogy a fast food, vagyis a gyors kaja a modern kor kiváltsága. Pedig a gyorsétterem bizony már az ókor óta velünk van, csupán nem olyan formában, mint napjainkban.

Egy fárasztó munkanap vagy kiadós buli, esetleg a mindennapok rohanása közben mindig jólesik egy kis gyors kaja. Azonban a gyorsétterem története régebbre nyúlik vissza, mint hinnénk. Amikor megnyílt az első gyorsétterem, Egyiptomban Fáraók uralkodtak és még éltek a gyapjas mamutok.

gyorsétterem az ókori Rómában
A gyorsétterem már az ókorban megjelent - Rómában termopholiának hívták.
Forrás:  Getty Images

Mezopotámia, a civilizáció és gyorsétterem bölcsője?

Már a civilizáció bölcsőjében, Mezopotámiában megjelentek az első gyorsétteremhez hasonló étkezési formák a régészeti bizonyítékok alapján. Ugyanis a városi lakosság igényeihez igazodva, az utcai árusok elkezdtek könnyen elérhető, gyors készételeket kínálni a munkásoknak, kereskedőknek, utazóknak, amivel nem csak a gyorsétel, de a street food alapjait is letették.

Ezek különféle kenyerek, pörköltek, levesek, raguk, süt húsok voltak, melyet sörrel öblítettek le, ízesítésre pedig gyakran használtak hagymát, fokhagymát, póréhagymát.

Az élelmiszeripar már akkor szabályozott volt, Hamurapi törvénykönyve pontosan szabályozott mindent, szigorúan ellenőrizték a minőséget, árakat, tisztességes kereskedelmet. A mezopotámiai gyorséttermek hozzájárultak a jövőbeli városi étkezési kultúrák, például az ókori Egyiptom és Róma hasonló létesítményeinek kialakulásához.

Termopolia, az Ókori Róma válasza a mekire

Mezopotámiai mintára az ókori Rómának is megvolt a saját gyorsétterem verziója: ezek voltak az ún. termopoliák. Ezek a vendéglátóipari egységek általában zsúfolt piacokon, sűrűn lakott területeken voltak, ahogy fürdőházak közelében is gyakran meg lehetett őket találni. Kínálatuk főleg ragukból, kenyérfélékből, levesekből állt, hamburger és sültkrumpli helyett.

Messze túlmutattak puszta étkezdén, ugyanis fontos társadalmi központok voltak, élénk társasági élet folyt evés közben.

A római termopolia jelentette a középkori fogadók és a mai gyorséttermek alapjait.

Kitekités az ókori kínába

A Távol-keleti gyorséttermeknek is megvan a maga régre visszanyúló története: az i. e. 5. században kis ételes-bódék jelentek meg a piacokon, ahol a munkások, utazók kereskedők juthattak gyorsan ételhez. Ezek az apró kioszkok i.u. 7. századra már a városi élet központjaivá váltak, legfőbb ehető portékájuk a kínai tészta volt.

Fejlődésüknek nagy lökést adott az éjszakai piacok létrejötte, ami pezsgő éjszakai életet és friss ételek készítését tette lehetővé.

Az évszázadok során új konyhai technikák jelentek meg, de az ételek is egyre változatosabbak lettek, a legszélesebb társadalmi rétegek választották a könnyen elérhető főtt ételeket. A kínai és távol-keleti street food végül az egész világon elterjedt, folytatva az évezredes kulináris örökséget.

View of colorful lanterns at night in the City God Temple of Shanghai
A kínai gyorsétel, street food évezredes hagyományt követ.
Forrás:  Getty Images

Gyorsétel a közékori piacokól az újkorig

Középkori Európában a városok fejlődése motiválta a „gyorséttermek” kialakulását. A zsúfolt városokban utcai árusok tömegei árulták húsos pitéből, sültekből, halból, valamint péksüteményekből álló menüjüket a rengeteg átutazóknak. Fontos szerep jutott Velencének, ami a legnagyobb kereskedelmi központ révén új fűszereket és szárított gyümölcsöket is bevitt az utcai étkezésbe.

A felső osztályok azonban elkerülték a középkori street foodot, mivel nem voltak a legmagasabb minőségű ételek. Emiatt jelent meg az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés a városi piacokon.

A középkori utcai kaja öröksége tovább öröklődött a brit, francia és olasz nemzeti konyhában. Később az iparosítás, ipari forradalom, valamint az élelmiszeripar fejlődése új ételeket, technikákat vezetett be, egyre nagyobb mennyiségben állíthattak elő ételt. 

A modern gyorsétterem láncok létrejötte

Az 1950-es években berobbantak az olyan gyorsétteremláncok, mint a bohócos cég, ami forradalmasította a gyorsabb kiszolgálást, melyet más fast food éttermek is követtek. Ezek a kapitalista életérzést, egyfajta bűnös élvezetet jelentettek a korabeli emberek számára finom, de megfizethető ételeikkel.

Az autós kultúra arra ösztönözte a cégeket, hogy az autós kiszolgálást is lehetővé tegyék. 

Az ötvenes-hatvanas években gombamód szaporodtak a gyorséttermek szerte a világon, kis késéssel pedig Kelet-Európában is elterjedtek. Azonban az egészségtelen, magas kalóriatartalmú ételek nem olyan laktatóak, mint egy otthon készült fő étel, így sok kritika érte a nagy gyorsétteremláncokat.

Örök vegyi anyagok: 5 hétköznapi termék, amiben ott a méregEgy amerikai étterem hamburgere garantáltan beindítja a szülést: eddig 31 kismamánál működöttGyorsétteremben dolgozik Gesztesi Károly fia: burgerkészítés közben látták meg Márkót

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.