Retró kaják: öt finomság, amivel garantált sikered lesz

Shutterstock/Copyright (c) 2023 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
nosztalgia finomság emlék
Emlékszel még a nyolcvanas évek elejére? A tejbisztróban söröskorsóba mérték a kakaót, a túrós buktát vastagon porcukrozták és a déligyümölcsért karácsonykor sorba kellett állni a közértben. A retró kaják felejthetetlenek, annak az időszaknak a finomságaira a mai napig hatalmas nosztalgiával gondolunk, itt van néhány recept, amivel tökéletes lesz a saját retró bulid.

A retró kajáknak különleges varázsa van: egy falat nosztalgia, ami visszarepít a gyerekkorba vagy egy régi családi összejövetel hangulatába. Ha vendégeket vársz, és valami igazán különlegessel szeretnéd elkápráztatni őket, ezek az örök klasszikusok garantáltan sikert aratnak. Íme öt retró kaja, ami sosem megy ki a divatból!

Retro kaják
Retro kaják: garantált siker a vendégeknél
Forrás: Shutterstock

Retró kaják, amik garantáltan feldobják a vendégség hangulatát

1. Kaszinótojás

A kaszinótojás a vendégváró asztalok elmaradhatatlan fogása. Egyszerű, mégis elegáns.

Delicious,Stuffed,Eggs,With,Mustard,And,Parsley,Close-up,On,A
Kaszinótojás
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre):

    •    8 db tojás

    •    1 evőkanál mustár

    •    2-3 evőkanál majonéz

    •    1 evőkanál tejföl

    •    Só, bors ízlés szerint

    •    Díszítéshez: petrezselyem, piros paprika szeletek

Elkészítés:

    1.    A tojásokat keményre főzzük (8-10 perc), majd meghámozzuk.

    2.    Félbevágjuk őket, és a sárgájukat egy tálba tesszük.

    3.    A sárgáját összetörjük, majd hozzáadjuk a mustárt, majonézt, tejfölt, sót és borsot. Krémes állagúra keverjük.

    4.    A krémet visszatöltjük a tojásfehérjékbe, majd petrezselyemmel és paprikaszeletekkel díszítjük.

2. Stefánia vagdalt

A Stefánia vagdalt egy klasszikus fasírt különlegesebb, töltött változata. A belsejében rejlő főtt tojás mindig meglepetést okoz.

Homemade,Meat,Loaf,Piece,Stuffed,With,An,Egg,Served,On
Stefánia vagdalt
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 főre):

    •    500 g darált hús

    •    1 fej vöröshagyma

    •    2 gerezd fokhagyma

    •    2 szelet kenyér (tejben áztatva)

    •    1 tojás

    •    Só, bors, fűszerpaprika

    •    4 főtt tojás

    •    Zsemlemorzsa a formázáshoz

Elkészítés:

    1.    A darált húst keverd össze az apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, áztatott kenyérrel, tojással és a fűszerekkel.

    2.    A masszát simítsd el egy folpackra, és helyezd középre a főtt tojásokat.

    3.    A fólia segítségével formázd meg a vagdaltat, és zsemlemorzsába forgatva tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.

    4.    180°C-ra előmelegített sütőben süsd 45-50 percig, amíg aranybarna nem lesz.

3. Francia saláta

Ez a klasszikus köret szinte minden hidegtál királynője. Krémes, zöldséges és egyszerűen ellenállhatatlan.

Bowl,Of,Russian,Salad,Or,Olivier,Or,French,Salad,With
Francia saláta
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók (4-6 főre):

    •    3 közepes sárgarépa

    •    2 közepes fehérrépa

    •    200 g zöldborsó (fagyasztott vagy konzerv)

    •    3 közepes savanyú uborka

    •    2-3 evőkanál majonéz

    •    1 evőkanál tejföl

    •    1 teáskanál mustár

    •    Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

    1.    A répákat apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük a zöldborsóval együtt. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.

    2.    Az uborkát szintén apróra vágjuk, és a zöldségekhez keverjük.

    3.    A majonézt, tejfölt és mustárt összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd a zöldségekre öntjük. Alaposan összeforgatjuk, és hűtőbe tesszük tálalásig.

4. Rakott krumpli

A rakott krumpli egy igazi házias finomság, ami egyszerre laktató és nosztalgikus.

Rakott,Krumpli,,A,Traditional,Hungarian,Food,On,A,Wood,Background
Rakott Krumpli
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre):

    •    1 kg burgonya

    •    6 db tojás

    •    200 g füstölt kolbász

    •    200 ml tejföl

    •    50 g vaj

    •    Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

    1.    A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk.

    2.    A tojásokat keményre főzzük, szintén karikákra szeleteljük.

    3.    A kolbászt vékonyan felszeleteljük.

    4.    Egy kivajazott tepsibe rétegezzük a krumplit, tojást és kolbászt. Minden réteget megszórunk sóval, borssal, és tejföllel meglocsoljuk.

    5.    A tetejére vajdarabkákat teszünk, majd 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.

5. Rigójancsi

A desszert, ami a 20. század magyar cukrászdáinak sztárja volt. Ez a csokoládés sütemény minden édesszájú kedvence lesz.

Chocolate,Cake,With,Layers,Of,Chocolate,Mousse
Rigójancsi
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók a piskótához:

    •    4 tojás

    •    4 evőkanál cukor

    •    3 evőkanál liszt

    •    1 evőkanál kakaópor

    •    1 teáskanál sütőpor

Krém:

    •    200 ml habtejszín

    •    150 g étcsokoládé

    •    2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

    1.    A tojások sárgáját cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet és sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk.

    2.    Egy tepsibe simítjuk, és 180°C-on 10-12 perc alatt megsütjük.

    3.    A krémhez a tejszínt felmelegítjük, beletördeljük az étcsokoládét, és simára keverjük. Hűtve felverjük porcukorral együtt.

    4.    A piskótát félbevágjuk, megtöltjük a csokoládékrémmel, és a tetejét is bevonjuk vele.

5000 dollárt bukott egy randin a Szex és New York színésznője: sikeres sztár verte át és lépett le a pénzévelItt a videó, ami felforgatja Blake Lively zaklatási ügyét: ez mindent eldönthetVolt egy nagyobb sztár is a beiktatáson Donald Trumpnál: erről a gyönyörű kislányról beszél most a világ - FOTÓ

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.