Retró kaják: öt finomság, amivel garantált sikered lesz

A retró kajáknak különleges varázsa van: egy falat nosztalgia, ami visszarepít a gyerekkorba vagy egy régi családi összejövetel hangulatába. Ha vendégeket vársz, és valami igazán különlegessel szeretnéd elkápráztatni őket, ezek az örök klasszikusok garantáltan sikert aratnak. Íme öt retró kaja, ami sosem megy ki a divatból!
A kaszinótojás a vendégváró asztalok elmaradhatatlan fogása. Egyszerű, mégis elegáns.
• 8 db tojás
• 1 evőkanál mustár
• 2-3 evőkanál majonéz
• 1 evőkanál tejföl
• Só, bors ízlés szerint
• Díszítéshez: petrezselyem, piros paprika szeletek
1. A tojásokat keményre főzzük (8-10 perc), majd meghámozzuk.
2. Félbevágjuk őket, és a sárgájukat egy tálba tesszük.
3. A sárgáját összetörjük, majd hozzáadjuk a mustárt, majonézt, tejfölt, sót és borsot. Krémes állagúra keverjük.
4. A krémet visszatöltjük a tojásfehérjékbe, majd petrezselyemmel és paprikaszeletekkel díszítjük.
A Stefánia vagdalt egy klasszikus fasírt különlegesebb, töltött változata. A belsejében rejlő főtt tojás mindig meglepetést okoz.
• 500 g darált hús
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 szelet kenyér (tejben áztatva)
• 1 tojás
• Só, bors, fűszerpaprika
• 4 főtt tojás
• Zsemlemorzsa a formázáshoz
1. A darált húst keverd össze az apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, áztatott kenyérrel, tojással és a fűszerekkel.
2. A masszát simítsd el egy folpackra, és helyezd középre a főtt tojásokat.
3. A fólia segítségével formázd meg a vagdaltat, és zsemlemorzsába forgatva tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 45-50 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Ez a klasszikus köret szinte minden hidegtál királynője. Krémes, zöldséges és egyszerűen ellenállhatatlan.
• 3 közepes sárgarépa
• 2 közepes fehérrépa
• 200 g zöldborsó (fagyasztott vagy konzerv)
• 3 közepes savanyú uborka
• 2-3 evőkanál majonéz
• 1 evőkanál tejföl
• 1 teáskanál mustár
• Só, bors ízlés szerint
1. A répákat apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük a zöldborsóval együtt. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. Az uborkát szintén apróra vágjuk, és a zöldségekhez keverjük.
3. A majonézt, tejfölt és mustárt összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd a zöldségekre öntjük. Alaposan összeforgatjuk, és hűtőbe tesszük tálalásig.
A rakott krumpli egy igazi házias finomság, ami egyszerre laktató és nosztalgikus.
• 1 kg burgonya
• 6 db tojás
• 200 g füstölt kolbász
• 200 ml tejföl
• 50 g vaj
• Só, bors ízlés szerint
1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk.
2. A tojásokat keményre főzzük, szintén karikákra szeleteljük.
3. A kolbászt vékonyan felszeleteljük.
4. Egy kivajazott tepsibe rétegezzük a krumplit, tojást és kolbászt. Minden réteget megszórunk sóval, borssal, és tejföllel meglocsoljuk.
5. A tetejére vajdarabkákat teszünk, majd 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
A desszert, ami a 20. század magyar cukrászdáinak sztárja volt. Ez a csokoládés sütemény minden édesszájú kedvence lesz.
• 4 tojás
• 4 evőkanál cukor
• 3 evőkanál liszt
• 1 evőkanál kakaópor
• 1 teáskanál sütőpor
• 200 ml habtejszín
• 150 g étcsokoládé
• 2 evőkanál porcukor
1. A tojások sárgáját cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet és sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk.
2. Egy tepsibe simítjuk, és 180°C-on 10-12 perc alatt megsütjük.
3. A krémhez a tejszínt felmelegítjük, beletördeljük az étcsokoládét, és simára keverjük. Hűtve felverjük porcukorral együtt.
4. A piskótát félbevágjuk, megtöltjük a csokoládékrémmel, és a tetejét is bevonjuk vele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.