Vajon mennyire lesz drága idén a magyar eper?

Forrás: Thinkstock -
eper gyümölcs drágulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a boltok és a piacok standjai nem ezt sugallják, az igazi eperszezonra még várni kell néhány hetet.

A Táfelspicc utnajárt, hogy csodás íze mellett miért érdemes türelemmel lenni a szabadföldi fajták beéréséig. Jó tudni, hogy április végén, május elején kár belebonyolódni a magyar termék-külföldi import vitába, mivel a szezon előtti magyar eper nem sokban különbözik az importált konkurenseitől: mindkettő lehet szép formás és ragyogóan piros, az ízük azonban jobban hasonlít a vízére, mint az eperére.

Forrás: Thinkstock

Domonyai András gasztrobotanikai szakértő a Táfelspiccnek korábban elmondta, a legfontosabb kritérium nem a küllem, és nem is a származási hely, hanem az illat: "Az eper elsősorban nem attól ízes, hogy hol termett. Az is csak egy bizonyos százalékban befolyásolja, hogy fóliás, hidrokultúrás vagy szabadföldi, ugyanis 70-80 százalékban a fajtajelleg számít." Vagyis a legbiztosabb, ha az illatra figyelünk. Szagoljuk meg a szemeket: ha az aromák és illóolajok összessége rendben van, az orrunk elárulja! Jellegtelen szagú epernek az íze is jellegtelen.

Mikor vehetünk és mennyiért?

"A termelőknek az a legfontosabb, hogy megfelelő bevételt és hasznot érjenek el, ezért a lehető leghamarabb piacra mennek a gyümölcsökkel, akkor is, ha az igazi eperszezon május második felénél hamarabb nem kezdődik el" - mondta Tóth János, a tahitótfalui Eperfesztivál egyik főszervezője. De hogy mikor indulhatunk a zöldségeshez, és mennyit kell majd fizetünk érte, az kiderül az Origo cikkéből.

Méregtelenítő, fiatalító, vértisztító csodaszer: Ismerd meg jobban az epret!


Végre itt az eperszezon, melyet nemcsak a gyümölcs isteni íze miatt érdemes kihasználni, hanem azért is, mert az eper kiváló méregtelenítő, fiatalító és vértisztító hatással bír. Az eper valódi csodaszer, mely segít megőrizni az egészségedet és a szépségedet is. Többszáz évvel ezelőtt elsősorban gyógynövényként tartották számon, és csak a 14. századtól lett a gasztronómiában is kedvelt gyümölcs. Tudj meg róla minél többet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.