Az érett, piros paradicsomnak már a látványa is ínycsiklandozó, ám a zöld, éretlen változatába egyáltalán nem akar nyomban beleharapni az ember. Nemcsak azért, mert nem ehhez a színhez társítjuk azt a finom, édes ízt, amit a paradicsomtól várunk, de sokan azt is tudni vélik, hogy ebben az állapotában a zöldség nemcsak egészségtelen, hanem egyenesen mérgező.
A szolanin miatt terjedt el a hiedelem, ez az anyag megtalálható a burgonyában - az éretlen, vagy az öreg, kicsírázott krumplikban található nagyobb mennyiségben - és a paradicsomban is. Lokálisan a nyálkahártyát izgatja, felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz. A mennyiség az, ami igazán számít.
Mindössze 25 milligramm szolanin elég ahhoz, hogy az ember kényelmetlenül érezze magát: fejfájást, gyomorfájdalmat okozhat, elfogyasztása után látászavarok léphetnek fel. Több mint 400 milligramm valóban halálos lehet. De a zöld paradicsom nem olyan veszélyes: 100 grammonként 9-32 milligramm szolanin található a zöldségben. Ahhoz, hogy valaki belehaljon, több mint 1 kiló zöld paradicsomot kellene megennie.
Mivel általában piros paradicsomból készítjük salátákat, nem kell aggódnunk a szolanin miatt. Amikor a paradicsom beérik, kipirosodik, a mérgező anyag szinte teljesen eltűnik. Néha előfordul néhány zöld folt, amelyek valójában még mindig tartalmaznak szolanint, ezeket ki lehet vágni, de nem ártanak sokat - írja a Ripost.
Biztos, hogy eddig rosszul tároltad a paradicsomot – a szakértők elárulták, hogy maradnak tovább frissek
Ha frissen akarjuk tartani az élelmiszert, automatikusan betesszük a hűtőbe. De – ha a paradicsomról van szó – kiderült, más titka van annak, hogy a legjobb állapotban tartsuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.