A feltört tojásban látható barna vagy vörös foltok ugyan nem bizalomgerjesztő látványok, de ezektől függetlenül teljesen biztonságosan fogyaszthatóak. De mik ezek?
A tojásban lévő vörös és barna foltok általában vér- vagy húsmaradványok. Ezek a foltok nem különösebben gyakoriak; a kereskedelmi forgalomban lévő tojások kevesebb mint 1 százalékában fordul elő. Még a tojások átvilágításakor a legtöbb ilyen darabot el is távolítják, de egy-egy mégis átcsúszhat az ellenőrzésen.
Mindkét típusú folt előfordulhat a tojásképződési folyamat során. Vérfoltok az ovuláció során alakulhatnak ki, akár magában a petefészekben, akár a csirke petefészke és a méh közötti csőben, amelyet petevezetéknek neveznek. A tojások folyadékkal teli zsákokban, úgynevezett tüszőkben kezd kialakulni a petefészekben; a tüszők sűrű véredényhálózattal rendelkeznek. Ezek az erek vérezhetnek, amikor a tüsző felszakad, a kiszivárgó vér pedig megtapadhat a tojássárgája felületén, alkalmanként azonban a vérfoltok megjelenhetnek a tojásfehérjében is, amikor vérzés lép fel a petevezetékben.
A húsfoltok viszont olyan szövetekből állnak, amelyek a tojásra tapadnak, miközben az áthalad a petevezetéken, és így általában a tojásfehérjében fordulnak elő. Többnyire barnák, de lehetnek vörösek vagy fehérek is. Mivel a vér az oxidáció miatt megbarnulhat, a vérfoltokat néha összetéveszthetjük a húsfoltokkal.
A foltok ellenére ezeket a tojásokat is elfogyaszthatjuk, csak megfelelő hőkezelésre van szükség, de akár el is távolíthatjuk a maradványokat - írja az IFLScience.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.