A szaloncukor még manapság is egyfajta kuriózum, hiszen csak karácsony közeledtével kerül a boltok polcaira és nem sokkal újév után el is tűnik a kínálatból. A szaloncukor elődeit, azaz a fondant-cukorkákat a franciák alkották meg, tőlük vették át a receptet német cukrászok, akik a XIX. században honosították meg ezt az édességet Magyarországon.
A szaloncukrot eleinte kézzel készítették és sokáig csak a fent említett fondant-cukorkákat takarta a kifejezés, amelyeket szép csomagolópapírba burkoltak.
A neve valószínűleg onnan ered, hogy a módosabb családok a karácsonyfát a szalonban állították fel,
illetve itt fogadták a vendégeket, tehát ide készítették be a látogatóknak szánt apró finomságokat, a szaloncukrokat is.
Ekkoriban a módosabb házak számára megrendelésre készült a szaloncukor, és mivel nagyon exkluzív édességnek számított, így a megrendelő határozhatta meg, hogy a kiválasztott ízű bonbont milyen papírba és sztaniolba csomagolják. A cukrászinasok valószínűleg nagyon nem szerethették ezt az időszakot, ugyanis az ő feladatuk volt a szaloncukrot borító selyempapír két végének kézzel történő kirojtozása, míg fel nem találták a ricselő gépet.
A szaloncukor divatja futótűzként terjedt az úri családok körében, majd szépen átszivárgott a társadalom minden rétegébe.
Akik nem engedhették meg maguknak, hogy a cukrászdákból rendeljék meg ezeket a finomságokat, azok otthon készítették el őket. A XIX. század végére számos szaloncukor recept látott napvilágot például a szalon-ananász cukorka, a szalon-pisztácz cukorka vagy a szaloncréme-bonbonok.
Természetesen minden családnak megvolt a maga kedvence, vagy éppen a maga titkos receptje, amelyet a legszívesebben fogyasztott, illetve készített.
A XX. században váltotta fel a kézi készítésű szaloncukrot a tömegtermelés,
amikor már nem otthon vagy a cukrászműhelyekben készült az édesség, hanem a gyárak futószalagjain.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.