Érdemes egy centit levágnunk a virágok szárából, mielőtt vázába tennénk a csokrot. Ezáltal a friss víz egyszerűbben bejuthat a szár belsejébe. A metszéshez használt olló legyen elég éles, így elkerülhetjük, hogy roncsoljuk a szöveteket. Figyeljünk arra is, hogy ne egyenesen, hanem 45 fokos szögben vágjuk el a virágok szárát, ezáltal könnyebben szívja majd fel a vizet!
Vigyázzunk rá, hogy a szárakon lévő levelek ne érjenek bele a vízbe, így abba kevesebb baktérium kerülhet. Ha ezt elfelejtjük, akár az egész csokor bomlásnak indulhat. Érdemes eltávolítani a töveknél található felesleges leveleket, úgy, hogy a szárak zöld, felső rétege ép maradjon. Így tovább maradhat tiszta a víz, ezáltal a kellemetlen szagok kialakulásának is csökken a kockázata.
Az is fontos szempont, hogy milyen vázába tesszük a virágokat. Érdemes figyelembe venni azt, hogy milyen hosszúságúak a szárak. Amennyiben hosszabb szárú virágot kaptunk, keressünk nagyobb nyakkal rendelkezőt. Figyeljünk rá, hogy minden szár a vízbe kerüljön és majdnem a váza aljáig leérjen! Bizonyos virágok, mint a tulipán és a gerbera, a nagyobb aljzatúakat kedvelik - írja a Fanny magazin.
A váza kiválasztásánál vegyük figyelembe azt a szempontot is, hogy ne olyanba rakjuk a növényeket, aminek a szája túl szűk. A virágok ugyanis gyorsabban elhervadhatnak, ha kis helyre összeszorítjuk a száraikat. Tágasabbat választva hosszabb ideig megőrizhetik a szépségüket.
Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig életben tartsuk a növényeket, fontos, hogy a vázánk megfelelőn tiszta legyen. Amennyiben maradt benne korábbról virághulladék és nem mostuk el elég jól, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak benne, így a csokor hamarabb elhervad. Figyeljünk oda, hogy a vízcsere során is mindig mossuk el alaposan a vázát!
A vágott virágok leginkább a kézmeleg vizet kedvelik, ezért ügyeljünk rá, hogy hideg víz helyett langyos kerüljön a vázába. Ezt ugyanis a növények szára hamarabb fel tudja szívni. Kivételek ebben az esetben is vannak, ilyen az írisz és a krizantém. Ha ezekből készült csokrot kapunk, inkább maradjunk a hideg víznél!
Érdemes naponta cserélni a vázában lévő vizet, ezzel ugyanis tartósabbá tehetjük a csokrot. Erre különösen lágyabb szárú növények esetében fontos odafigyelnünk. Érdemes ekkor ismét levágni valamennyit a virágok szárából.
Hasznos minden nap ellenőriznünk, hogy van-e a virágokon fonnyadt vagy rothadó rész. A vízcsere során ezt könnyen észrevehetjük, így hamar kiválogathatjuk azt, mielőtt beszennyezi a vizet és büdösödni kezd.
A születési hónapok alapján mindenkihez tartozik egy-egy csillagjegy. Ám a horoszkópon túl, virágokat is rendelhetsz világrajöveteled napjához. Ismerd meg, és válaszd a születésed hónapjához tartozó virágot és vidd be az otthonodba.
Nem csak a sütés-főzés során válhat hasznunkra a só. Abban is segítségünkre lehet, hogy megnöveljük a csokor élettartamát. Egy csipetnyit a vízbe szórva támogatjuk, hogy megfelelő tápanyagot kapjanak a virágok.
A sóhoz hasonlóan a cukor is segít a növények élettartamának növelésében. Tegyünk a vízbe néhány kiskanálnyit a tartós csokorért! Ezen kívül néhány csepp citromlé is a hasznunkra lehet.
Vásárolhatunk a virágboltokban olyan tartósítószereket, amiket kifejezetten virágvízhez ajánlanak. A vízbe kevert tápoldattal a csokor hosszabb ideig megőrzi a frissességét.
A csokor élettartamának fenntartásához arra is oda kell figyelnünk, hogy hova tesszük. Ne kapjon túlzott mértékben meleget, így ne rakjuk a radiátor közelébe! A közvetlen napfény sem tesz jót a frissességének. Tartsuk inkább a lakás leghűvösebb pontján, így tovább maradhat kellemes dísze otthonunknak. A trópusi virágok kivételt jelentenek, azok ugyanis jobban kedvelik a meleget, illetve a magas páratartalmat.
Ne rakjunk a csokor közelébe gyümölcsöt, mivel azok nem támogatják a virág hosszú élettartamát! Az erjedésük során kibocsájtott gázok ugyanis korai hervadást eredményezhetnek.
Ha íriszből, nárciszból vagy jácintból álló csokrot kaptunk, legalább egy napig érdemes azt külön vázába rakni, elválasztva a többi virágtól. Ezek a növények ugyanis olyan mérgező anyagokat termelnek, amik elpusztítják a velük közös vízben tartott virágokat.
Az egyik legnépszerűbb virág a rózsa, amiből igazán romantikus csokrot lehet készíteni. Ha frissen vágott rózsát kapunk, igyekezzünk minél hamarabb vázába rakni! Ha megoldható, tegyük a növényeket néhány órára egy kád vízbe, hogy a szárai feltöltődjenek nedvességgel. Ezzel a megoldással tartósabbá tehetjük a virágokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.