30 éve hunyt el Ayrton Senna: a brazilok bálványozták, a világ imádta, a nők odavoltak érte

Senna
AFP -
tragédia ayrton senna forma-1 baleset
A háromszoros Formula-1-es világbajnok csupán 34 éves volt. Életéből hatrészes minisorozat készült, ami az év második felében látható majd.

Ayrton Senna a Forma-1 egyik legkiemelkedőbb versenyzője 1994-ben a május 1-jei San Marinó-i Nagydíjon szenvedett tragikus balesetet. Halála megrázta a sportvilágot, a száguldó cirkusz a mai napig őrzi az emlékét és a sportág szerelmesei nem feledik soha. 

SENNA
30 éve tragikus balesetben halt meg Ayrton Senna.
Forrás: AFP/Horizontal

Senna a Forma-1 egyik legkedvelhetőbb versenyzője volt, ő  volt az, aki "rokonszenvesen tudott első lenni": 1988 és 1991 között háromszor lett világbajnok, összesen 41 futamot nyert.

AUTO-F1
Az egyik utolsó fotó a világbajnokról: az 1994-es a május 1-jei San Marinó-i Nagydíjon.
 Forrás: AFP

A háromszoros világbajnok a hetedik körben - mivel a kormányrúdja eltört - nem tudta bevenni a Tamburello-kanyart, így 310 kilométer/órás sebességgel a betonfalba hajtott. A sérülések miatt agyvérzés és ödéma lépett fel nála, nem tudták megmenteni, hivatalosan 1994. május 1-én 18 óra 40 perckor halt meg. Az orvosok szerint néhány centiméteren múlott a 34 éves klasszis élete – ha egy kicsivel feljebb vagy lejjebb éri őt az ütés, szinte sértetlenül megússza a baleset.  A brazil zászlóval borított koporsóját hárommillióan követték, háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el, temetése az egész világot a televízió elé szegezte. Barátja és versenyzőtársai, Alain Prost, Gerhard Berger, Jackie Stewart, Damon Hill, Rubens Barrichello és Emerson Fittipaldi nemcsak részt vettek a temetésen, hanem pálmahordozók is voltak. Sennát a Morumbi temetőben helyezték örök nyugalomra Sao Paulóban, a sírjához a mai napig ezrek zarándokolnak el évről évre. A tragédia után számos új biztonsági előírást vezettek be a Formula–1-ben.

A harminc éve elhunyt Ayrton Senna életéből 2010-ben dokumentumfilm készült, 2020-ban pedig bejelentették, hogy játékfilmet is forgatnak a legendás sportolóról. Még nem lehet pontosan tudni, mikor, de Senna címmel kerül fel a Netflixre az a hatrészes sorozat, amely a kezdetektől feleleveníti a brazil versenyző életét. A minisorozat - amelyben a pilóta szerepét a brazil Gabriel Leone játssza - hivatalos előzetesét már kiadták. 

A háromszoros Forma–1-es világbajnok gokarttal kezdte a pályafutását, már ott egyből felfigyeltek a tehetségére. 1983-ban a brit Formula–3-ban nyert bajnokságot, a következő évben pedig már a Forma–1-ben debütált. Öt év múlva már a korszak egyik legjobb versenyzőjének, Alain Prostnak lett a csapattársa a McLarennél.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.