5 másodperces szabály: kiderült az igazság - Szavazz!

Shutterstock -
kutatás TikTok-trend baktérium padló étel
Az étel akkor még biztonságosan elfogyasztható, ha a leejtést követő öt másodpercen belül felvesszük a földről. Az úgynevezett öt másodperces szabály legalábbis ezt állítja. De igaz-e?

Tanulmányokat végeztek arra vonatkozóan, hogy az öt másodperces szabály valóban megállja-e a helyét. Tényleg nem lehet bajunk attól, ha megesszük a földre pottyant ételt? Nos, a felmérés szerint inkább dobjuk ki a kukába. 

5 másodperces szabály: a gyerek se egyen a földről
5 másodperces szabály: a gyerek se egyen a földről
Forrás: Shutterstock

5 másodperces szabály: csupán városi legenda

Egy londoni orvos, Dr. Sermed Mezher a TikTokon számolt be a tanulmányról, az 5 másodperces szabályról szóló videóját több mint 4000-ren nézték meg.  Elmondta, hogy tudósok megvizsgálták a kórokozók átjutását az élelmiszerre és arra jutottak, hogy a csempéről - és ide tartoznak a konyhai felületek is - a baktériumok 99, fáról az 50 százaléka azonnal az ételre kerül. Érdekesség, hogy a szőnyegről a baktériumoknak csak a 0,5 százaléka kerül a leejtett ételre az 5 másodperces időintervallumon belül. 

Soha ne egyetek a földről, az 5 másodperces szabály maximum a szőnyeg esetében lehet igaz, de azt sem érdemes megkockáztatni 

- figyelmeztet.

 

Komoly fertőzést kaphatsz

Hozzátette, hogy az olyan invazív baktériumok, mint a Salmonella és a Campylobacter négy hétig is elélnek a padlón, az élelmiszerre kerülve pdig komoly megbetegedést okozhatnak. 

Ezek a baktériumok a gyomor-bél-traktusban tovább szaporodnak és az enyhe gyomor-bélgyulladástól a súlyos és potenciálisan életveszélyes betegségig bármit okozhatnak

 - mondta az orvos

Úgyis lesz, aki megeszi a leesett kaját

A videó megosztotta a követőket, sokan a kommentszekcióban adtak hangot véleményüket. Egyesek szerint egy kis baktérium csak erősíti az immunrendszert, tehát ők biztosan nem dobja ki a leesett ételt, más pedig arról írt, hogy a felmérés eredménye előtt se evett soha földre potyant ételt, ugyanis az undorító. 

 

@drsermedmezher “Quick, 5 Second Rule!” #food. Invasive bacterial species such as Salmonella and Campylobacter have the potential to cause disease when ingested through contaminated food, water, or contact with infected animals or surfaces. These bacteria can survive and multiply in the gastrointestinal tract, leading to various symptoms ranging from mild gastroenteritis to severe and potentially life-threatening illness. Ingestion and colonization: When ingested, Salmonella and Campylobacter bacteria can adhere to the lining of the gastrointestinal tract and colonize the intestines. This colonization allows the bacteria to evade the body's natural defenses and establish an infection. Toxin production: Salmonella and Campylobacter bacteria produce toxins that can damage the cells lining the intestines, leading to inflammation and disruption of normal gut function. These toxins can cause symptoms such as diarrhea, abdominal cramps, nausea, and vomiting. Invasion and systemic spread: In some cases, Salmonella and Campylobacter bacteria can penetrate the intestinal lining and enter the bloodstream, leading to systemic infection. Once in the bloodstream, the bacteria can spread to other organs and tissues, causing more severe symptoms and complications such as sepsis, meningitis, or reactive arthritis. Immune response: The body's immune system responds to the presence of invasive bacteria by mounting an inflammatory response. While this immune response is essential for controlling and clearing the infection, it can also contribute to tissue damage and the severity of symptoms. #health #bacteria ♬ Storytelling - Adriel

Te megeszed a földre esett ételt?


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.