Hátborzongatóan néz ki a szellemváros: földi paradicsomként hirdették a ma kongó betontömböket

Pardis, Teherán, szellemváros
Middle East Images via AFP - Hossein Beris
elhagyatott szellemváros Teherán város
Az üres ígéretek emlékműveként áll a sivatag közepén az a hátborzongató szellemváros, amelyet nagy reményekkel kezdtek el építeni, de végül sosem fejeztek be.

Elhagyatott, félig megépített beton toronyházak sorakoznak a sivatag közepén Teheránban, amelyeket annak idején a földi paradicsomként hirdettek. Az egyforma, poros, kongó épületegyüttest nyüzsgő városként képzelték el, de az építkezést sosem fejezték be. Ennek ellenére sokan ragadtak ott, és küzdenek azért, hogy valódi közösség formálódjon a helyen, amely ma már inkább egy betonpokol. Több 10 ezer lakás így is üresen áll, és nem valószínű, hogy a helyzet a jövőben megváltozna.

Pardis
A teheráni szellemváros nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket
Forrás: Middle East Images via AFP/

Eredetileg ezen a területen megfizethető lakásoknak kellett volna épülniük azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a teheráni emelkedő ingatlanárakat. Ám a fővárostól távol eső, kopár földeken álló betontömbök soha nem váltak igazán népszerűvé, és ez nem is csoda: rossz a csatorna- és a fűtésrendszer, nem megfelelő a vízellátás és akadozik az áramszolgáltatás. Ezen kívül túlságosan távol van a várostól ahhoz, hogy kényelmes legyen ingázni: a jelenleg ott élőknek órákba telik az utazás.


 


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.