Madeleine McCann elrablása: így került elő a bizonyíték, ami megoldhatja az ügyet

vallomás gyerekrablás Madeleine McCann Christian Brückner
A feldúlt szülők továbbra is válaszokat keresnek, ki és miért rabolta el gyermeküket a Portugáliában bérelt nyaralóból. Madeleine McCann elrablásáról nyilatkozott egy angol rendőr.

"17 éve, hogy elvették tőlünk" - írta a kislány édesapja a Madeleine McCann elrablásáról a Find Madeleine Campaign Facebook-oldalán május 3-án.

Madeleine McCann elrablása
Madeleine McCann elrablása: a kislány ebben a hónapban lenne 21 éves. 
Forrás: Forrás: Getty Images

A bejegyzés időzítése hátborzongató volt. Néhány órával korábban ugyanis egy brit rendőr egy német tárgyalóteremben egy titokzatos hangüzenettel kapcsolatban tanúskodott, amely a Scotland Yard segélyvonalára érkezett, és nagy port kavart. Ez volt az első alkalom, hogy a bűnüldöző szervek egyik munkatársa a bíróságon arról beszélt, hogy a hatóságok hogyan azonosították az első számú gyanúsítottat, Christian Brücknert, aki 2007-ben valószínűleg elrabolta és meggyilkolta Madeleine-t.

A 47 éves Brücknernek - aki jelenleg Németországban nemi erőszakért ül - egy másik, a Madeleine esetéhez nem kapcsolódó ügyben is bíróság elé kell állnia. Szexuális bűncselekményt követett el azon a portugál településen, ahol Madeleine eltűnt. A május 3-i eljárás során Mark Draycott nyomozó elmondta, hogyan jutottak a hatóságok a McCann-ügyben kulcsfontosságú bizonyítékhoz Brückner egyik barátjától.

Madeleine McCann elrablása: egy barát vallomása segítette az ügyet

„Az egyik feladatom az volt, hogy naponta ellenőrizzem a segélyvonalat, és 2017. május 18-án jött egy üzenet" - vallotta a rendőr, majd elmondta, hogy visszakövette a hívást. A görög mobilszámon egy Helge Lars Busching nevű férfi, egykori elítélt jelentkezett be. Busching azt mondta, hogy Brückner a barátja volt, és ő is a portugál Algarve régióban élt 1995 és 2007 között, ezáltal információkat szerzett a McCann-nyomozással kapcsolatban.

Ezt követően többször is személyesen beszéltek a férfival, először 2017-ben Athénban, majd 2018-ban Londonban.

"Busching elmondta, hogy 2008-ban az Orgiva fesztiválon együttvolt Christiannal, ott beszéltek a McCann-ügyről. De többet nem árulhatok el”mondta a rendőr a bíróságnak.

Busching azonban korábban már nyilvánosan megosztott néhány dolgot abból, amit a rendőröknek mondott. Egy 2023-as interjúban arról beszélt, hogy amikor a zenei fesztiválon szóba jött a kis Madeleine eltűnése, és ő nem értette, hogy történhet olyan, hogy egy gyerek nyomtalanul eltűnik, akkor Brückner csak annyit mondott: „Nem sikoltott." 
Akkor gondolta először Busching, hogy a férfinak köze lehet a McCann-ügyhöz.

Busching információit az angol rendőrség továbbította a német és portugál hatóságoknak, akik nyomozást indítottak Brückner ellen. A férfi azonban tagadta, hogy bármi köze lenne Madeleine elrablásához. Christian Brücknert végül 2022-ben nevezték meg hivatalosan is gyanúsítottként, mindössze két héttel az elévülési idő lejárta előtt. Azóta is folyik a nyomozás: tavaly a rendőrök felásták annak a víztározónak a környékét, ahová Brückner Madeleine eltűnése idején gyakran járt. Vádemelés még nem történt, így Madeleine szülei továbbra is bizonytalanságban élnek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.