Tönkre teheti a hajat a kemény víz: ez a hajtípus van a legnagyobb veszélyben

hajápolás
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Prostock-studio/Shutterstock. - Prostock-studio
hajápolás kemény víz vízkő
A haj egészsége számos tényezőtől függ, beleértve a táplálkozást, a stresszt, és nem utolsósorban a víz minőségét is. De miért is fontos ez a haj szempontjából, és mely hajtípusok lehetnek a legnagyobb veszélyben?

Mit jelent a kemény víz?

A kemény víz fő jellemzője a magas ásványi anyag tartalom, különösen kalcium- és magnézium-sók. Ezek az ásványi anyagok a vízkő formájában lerakódnak a csaptelepekben, a zuhanykabinokban és akár a hajban is. 

A kemény víz általában ártalmatlan az ivóvízként való fogyasztásra, de a hajra gyakorolt hatása nem elhanyagolható.

 

hajmosás, hajápolás
A haj egészsége számos tényezőtől függ Forrás: Shutterstock


Milyen hatással van a kemény víz a hajra?

Amikor kemény vízzel mosunk hajat, az ásványi anyagok lerakódhatnak a hajszálakon. Ez a lerakódás okozhatja a hajzsír túlzott termelődését és a haj fakóvá, fénytelenné válhat. 

Különösen a festett haj esetében a vízkőlerakódások megakadályozzák, hogy a szín pigmentjei megfelelően kiteljesedjenek, így a szín sokkal hamarabb fakulhat és veszíthet a fényességéből. 

Továbbá a kemény víz hatására a haj hajlamosabb lesz a szárazságra, töredezettségre, ugyanis a magas ásványi anyagok kiszívják a nedvességet a hajszálakból.

 

Melyik hajtípusok  van a legnagyobb veszélyben?

Bár minden hajtípus érzékeny lehet a kemény víz által okozott károsodásokra, vannak bizonyos típusok, amelyek különösen érintettek lehetnek:

Száraz, töredezett haj

A már alapból száraz, törékeny haj még érzékenyebb lehet a kemény víz hatására. Ez a hajtípus könnyen kiszáradhat és még töredezettebbé válhat.

Festett haj

 A festett haj esetében a kemény víz még inkább káros lehet. Nemcsak hogy fakíthatja a színt és csökkentheti a fényességet, de a hajszínezék vagy festék is nehezebben tud a hajszálakba behatolni a vízkő lerakódások miatt.

festett haj, hajfestés
 A festett haj esetében a kemény víz még inkább káros lehet  Forrás: Shutterstock 

Vékonyszálú haj

A finom, vékony hajszálak hajlamosabbak lehetnek a kemény víz által okozott lerakódásokra és sokkal könnyebben elveszíthetik a természetes fényüket.

 

Mi a megoldás?

Vízlágyítók használata

Vízlágyítókat vagy speciális sampont használhatunk, amelyek segítenek csökkenteni a kemény víz által okozott káros hatásokat.

Öblítés ecettel

Ecetes öblítés segíthet eltávolítani a vízkövet és visszaállítani a haj természetes pH-egyensúlyát.

Tisztító kezelések

Időnként tisztító és mélyreható kezeléseket alkalmazhatunk a hajon, hogy eltávolítsuk a lerakódásokat és helyreállítsuk a haj egészséges szerkezetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.