Gyilkos aszteroida közelít a Föld felé: 125 éve nem volt erre példa

Project RAMA Asteroid Illustration
Future Publishing via Getty Image - All About Space Magazine
aszteroida veszély föld
Egy hegy méretű űrszikla közelít a Föld felé. A hatalmas aszteroida június 27-én fog elhaladni bolygónk mellett, ez az egyik legveszélyesebb, amely az elmúlt 125 évben megközelítette a Földet.

Az aszteroida körülbelül 1 130 naponta kerüli meg a Napot. Június 28-án és 29-én a csillagászok akár távcsővel is  megpillanthatják a gyorsan mozgó űrsziklát, amikor az a legfényesebb lesz.

aszteroida
Gyilkos aszteroida közelít a Föld felé
Forrás: Future Publishing via Getty Image

Gyilkos aszteroida közelít a Föld felé

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleményében kijelentette: „Ez az aszteroida nagyobb, mint az összes ismert földközeli objektum 99%-a. Azonban nem fog annyira közel kerülni a Földhöz. A legközelebbi pontján, június 27-én, még mindig több mint 17-szer olyan távol lesz, mint a Hold.” A becslések szerint a 2011 UL21-re keresztelt aszteroida átmérője 2286 méter, és a következő közeli találkozása a Földdel 2089-ben lesz, amikor mindössze 1,7 millió mérföldre közelíti meg bolygónkat. Az arizonai Catalina Sky Survey projekt távcsövei rögzítették az aszteroidát 2011. október 17-én.

A SETI Intézet szerint: „A 2011 UL21 meglehetősen nagy és az Apollo-aszteroidák kategóriájába tartozik. Ezek az aszteroidák, amelyek nevüket a görög Apollón istenről kapták, néhány métertől több kilométerig terjednek. Az Apollo-aszteroidák különösen fontosak, mert áthaladnak a Föld pályáján, bár pályájuk a Nap körül nagyobb, mint a Földé.”

A szakértők figyelemmel kísérik az aszteroidát, hogy biztosak legyenek benne, hogy nem tér le a pályájáról, ami potenciális kockázatot jelenthetne a Föld lakosságára nézve.

Gianluca Masi asztrofizikus és a Virtual Telescope Project tudományos igazgatója az esemény élő közvetítése előtt beszélt az aszteroida megfigyelésének fontosságáról. Kifejtette: 

A 'potenciálisan veszélyes aszteroida' (PHA) kifejezés egy pontos, formális meghatározás, amely olyan kisebb bolygókra utal, amelyek átmérője nagyobb, mint körülbelül 140 méter, és 4,6 millió mérföldön belül megközelíthetik a Földet. Más szóval, csak a legnagyobb aszteroidák, amelyek elég közel kerülhetnek bolygónkhoz, kapják meg a PHA jelölést. Ez nem jelenti azt, hogy el fogják érni a Földet, de mindenképpen alaposabb megfigyelést igényelnek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.