Hamvasztott emberi maradványokat is találtak a világ legrégebbi borában

A,Glass,Of,Sherry,Wine,In,Hand
Shutterstock - Toro Stock
bor tudomány emberi maradvány
Valószínűleg valamilyen rituálé részeként mártották fehérborba egy 2000 évvel ezelőtt Dél-Spanyolországban elhunyt férfi hamvait, hogy ezzel segítsék őt a túlvilági utazáson. Az ősi párlatot a hamvak óvhatták meg a romlástól, így a valaha felfedezett legrégebbi folyékony formában fennmaradt bor.

Az urna eredetileg 2019-ben került elő, amikor a Carmona városában végzett ásatások során feltártak egy földalatti római mauzóleumot, amelyet feltehetően egy gazdag helyi család számára építettek. A kamrában a kutatók hat hamuval töltött urnát fedeztek fel, amelyek mindegyike más-más személyhez tartozott. Az ősi anyag biztonságos azonosítása érdekében a kutatók megvizsgálták, hogy találnak-e benne polifenoloknak nevezett kulcsfontosságú biomarkereket. Ennek során felfedezték, hogy a folyadékban jelen lévő két legkoncentráltabb flavonoid a kvercetin és az apigenin volt, amely a modern borokban is megtalálható. 

bor, sherry
A bor bár fehér, a színe inkább a sherryre hasonlít, amely az évek során vöröses árnyalatot kapott.
Forrás: Shutterstock

Vörös vagy fehérbor? 

Összességében a szerzők hét olyan polifenolt azonosítottak, amelyek Montilla-Moriles, Jerez és Sanlúcar boraiban is jelen vannak, míg a sziringinsav hiánya azt jelezte, hogy a bor valójában fehér, annak ellenére, hogy inkbb a sherryre hasonlít a színe, amely az évek során vöröses árnyalatot kapott.

„A munka során kapott eredmények határozottan arra utalnak, hogy az urnában lévő vöröses színű folyadék eredetileg bor volt, amely az idő múlásával bomlott, és körülbelül 2000 éves lehet, tehát az eddig talált legrégebbi bor” — írják a tanulmány szerzői.

És bár a mauzóleumban elhelyezettek kilétéről jelenleg keveset tudni, a hat urna közül kettőn található vésetek arra utalnak, hogy az elhunytak csoportjába egy Hispanae és Senicio nevű pár tartozik. A kutatók a tanulmányban azt is kifejtik, hogy az urnát bizonyára azért töltötték meg borral, mert ez akkoriban egyfajta felajánlási rituálé lehetett, a temetési szertartás vagy rítus része, amelynek célja, hogy segítsék az elhunytakat átkelni a másik világba.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.