Érettségi vizsga krízis - 5 tuti tipp, hogy ne bukj meg!

Szóbeli érettségi
Forrás: MTI/Kovács Attila -
szóbeli vizsga bukás diákok tippek stressz
A szóbeli érettségi vizsga előtt általában mindenki nagyon izgul. Olyannyira lefagysz egy-egy pillanatban, hogy nem is tudsz megszólalni a vizsgabizottság előtt? Megnémulsz? Para az érettségi vizsga? Megbuktatnak? 5 tuti tipp, hogy akkor is átmenj a vizsgán, ha egy szó sem jut eszedbe!

A szóbeli érettségi vizsga sokak számára az egyik legnagyobb stresszforrás a diákévek alatt. Hiába tanulunk szorgalmasan, előfordulhat, hogy olyan tételt húzunk, amelyről alig van ismeretünk, vagy épp annyira lefagyunk a stressz miatt, hogy egyetlen szó sem jön ki a torkunkon. Ilyenkor fontos, hogy ne essünk pánikba, emellett pedig számos olyan bevált technika létezik, amelyek segítségével nem fognak megbuktatni még akkor sem, ha nem megy az adott tétel. 5 tuti tipp csak nektek!

érettségi vizsga
Nem tudsz semmit a kihúzott tételről a szóbeli érettségi vizsgán? Itt van csak neked 5 tuti tipp, hogy biztosan átmenj még így is!
Forrás: Forrás: MTI/Balázs Attila

Tuti tippek, ha megnémulsz az érettségi vizsgán

Próbálj általános ismeretekből építkezni

Még ha konkrétan nem is tudsz semmit a tételről, próbálj meg olyan általános ismeretekből kiindulni, amelyek kapcsolódhatnak a témához. Például, ha irodalomról van szó, gondolj az adott korszakra, az író stílusára, vagy hasonló típusú művekre. Ha történelemről van szó, gondolj az adott időszak nagyobb eseményeire, vagy társadalmi környezetére, hiszen ezekből az információkból már kaphatsz néhány pontot. Ha sikerül ezt megugranod, hidd el, hogy meg fogsz nyugodni, és még megbuktatni sem fognak.

 Mutass be logikus gondolatmenetet

Még ha nem is ismered a tétel konkrét részleteit, próbálj meg logikus gondolatmenetet felépíteni. Kezdd azzal, amit tudsz, és próbálj meg következtetéseket levonni. Például, ha tudod, hogy egy adott történelmi esemény egy nagyobb folyamat része volt, beszélj arról, hogyan illeszkedik ez a folyamatba. Ezáltal a vizsgáztatók érezni fogják rajtad, hogy habár nem vagy teljesen képben, mégis igyekszel, és ezt értékelni fogják.

Használj példákat

Konkrét példák használata segíthet abban, hogy meggyőzőbb legyél. Ha irodalomból egy nehezebb tételt húzol, próbálj meg az adott író más műveire, korábbi olvasmányélményeidre, vagy ismert irodalmi kontextusokra hivatkozni. A példák nem csak az előadásodat teszik érdekessé, de megmutatják, hogy képes vagy összekapcsolni a tanultakat a konkrét kérdéssel.

Próbálj kommunikálni és kérdezni

Ha nagyon elakadsz, ne félj kommunikálni a vizsgáztatóval. Néha egy jól irányzott kérdés, vagy egy kis segítségkérés is elég ahhoz, hogy visszatalálj a helyes útra. Kérdezheted például: „Jól értelmezem, hogy ez a tétel a... témakörhöz kapcsolódik?” Ez nem csak időt nyerhet neked, de megmutatja a vizsgáztatónak, hogy aktívan próbálsz dolgozni a feladaton.

Légy őszinte, de pozitív

Ha valóban semmit nem tudsz a tételről, légy őszinte, de próbálj meg pozitívan hozzáállni. Mondhatod például: "Elnézést, ez a téma kevésbé ismerős számomra, de amit tudok, az az, hogy..." és innen folytathatod az általános ismereteiddel. Az őszinteség és a próbálkozás gyakran jobban értékelhető, mint a teljes csend, vagy a találgatás.

Sok sikert!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.