Kánikula és nincs légkondi? Sebaj! - így is hűsölhetsz

Shutterstock -
forróság extrém forróság klíma ventilátor
Az utóbbi évek forró nyarai szinte már csak klímával viselhetőek el a lakásban. Ám ha nálad nincs beépített légkondi, tippjeinkkel könnyebbé teheted a mindennapokat kánikula idején.

A beépített klíma nem olcsó, nyáron viszont, amikor a legnagyobb a kánikula, csak nagyon nehezen lehet kibírni nélküle. Ezekkel az eszközökkel viszont helyettesítheti, ráadásul a töredékéért.

Kánikula esetén a kis kézi ventilátor is bevethető 
Kánikula esetén a kis kézi ventilátor is bevethető 
Forrás: Shutterstock

Ventilátoros megoldás kánikula esetén 

A ventilátor kiválóan keringteti a levegőt a lakásban. Többféle méretben és erősségben kaphatóak, akár már 8000 Ft-tól. A dob elé helyezzen nyugodtan egy jeges vízzel megtöltött vödröt, így gyorsabban lehűl a lakás, akkor is, ha hatalmas a kánikula. 

Olyan, mint a klíma

A léghűtők nagyon hasonlóak a légkondihoz, működése pedig ugyanaz és vigyázni is kell velük. A házban lévő meleg levegőt szívja be a gép és hűti le. A beépített eszközökkel ellentétben mozgathatóak, így nem kell belőle minden szobába beszerezni egyet. A modern készülékek többféle funkciót is elláthatnak: légkeverés, párásítás és léghűtés. 

Hűt és díszít

A mennyezeti ventilátornak nem csak nyáron, hanem télen is hasznát vehetjük, ráadásul jól is tudnak mutatni. Beszerelésük és használatuk rendkívül egyszerű, áruk pedig sokkal barátibb, mint egy légkondié. A kiválasztásnál figyelj a belmagasságra és szoba méretére, hogy a megfelelő kapacitásút tudja kiválasztani. 

Egyik szobából a másikba

A mobil klímák legnagyobb előnye, hogy kedvünkre mozgathatjuk és akár a nyaralóba is levihetjük. Ugyanúgy működik, mint a split klímák, kültéri levegő kell hozzá. Tehát a hátulján lévő csövet ki kell lógatni az ablakon. Árban jobban megéri a beépíthető változatnál, viszont hátránya, hogy több energiát fogyaszthat - javasolja a Fanny magazin

Fontos az egészség

A meleggel együtt jár a magas páratartalom is. Ez viszont hosszútávon nem tesz jót sem nekünk, sem a lakásnak. A páramentesítő készülékek ideális százalékon tartja a lakás páratartalmát. A száraz levegő miatt hidegebbnek is érezzük a hőmérsékletet. 

Apró segítség

A mini kézi ventilátorok pár ezer forintért beszerezhetőek. Ugyan az egész lakás hűtésére közel sem alkalmasak, de magunkkal tudjuk vinni a városba és tömegközlekedési eszközökre. Könnyedén elfér a táskában és nem kell hozzá más, csak elem. 

Engedjük le a redőnyt

Nem gondolnánk, hogy a felmelegedett ablakok mennyire sokat számítanak: akár 4-5 fokkal is melegebbet eredményezhetnek a lakásban. A redőnyöknek nyáron nem csak sötétítő, hanem védő funkciójuk is van. Engedd le őket a tűző napsütéses napokon, hogy az üvegek ne forrósodjanak át. Lehetőség szerint fehéret válassz, mert ez a szín visszaveri a fényt. 

Engedd le  redőnyt! 
Forrás: Thinkstock

Ne süssön be a nap

A fényelzáró vagy sötétítő függöny is hasznos kellék a nyári hőségben, de dekorálásnak sem rossz. Rengeteg színben és anyagban kapható, egy szép piros (persze csak ha illik a lakás színvilágához) nagyon feldobhatja a nyári hangulatot. A textília nem engedi át a napsugarat, így a lakásban árnyék marad, nem melegszik át a szoba. 

Csukott ablakok

Nyáron igyekezzünk inkább éjszaka vagy nagyon kora reggel szellőztetni, amíg még hűvösebbnek mondható az időjárás. Napközben ugyanis a forró levegő árad be a szobába, ami gyorsan felmelegíti a lakást. Éjszaka akár aludhatunk nyitott ablaknál is, de vigyázzunk, hogy ne legyen kereszthuzat, mert azt fülünk és torkunk bánhatja. 

Takarjuk le

A belső takarás is sokat számít, de ha lehetőség van rá, akkor inkább kívülről tegyük. A sötétítő függönyök sokat számítanak, de az ablakok melegedését nem gátolják. Ha nincs redőnyöd, akkor használhatsz péládul árnyékolóhálót vagy takaróponyvát. A legfontosabb, hogy az ablakokat fedjük le. 

Locsoljuk a falakat

A nyári kánikulában az aszfalt rendkívüli módon felforrósodik, akár az 50-60 fokra is felmelegedhet. A házfalakkal szintén hasonló a helyzet. Ez ellen egyet tehetsz, locsold le alaposan. Így nem csak kihűl, hanem a por is kevésbé fog szállni. 

Hideg borogatás

A hideg borogatás nem csak a gyulladásokon, duzzanatokon és a fájdalmakon segít, de gyorsan lehűti az egész testet. Választhatsz jégakkut, de vigyázz, hogy ne tedd közvetlenül a bőrödre, csavard egy kendőbe, konyharuhába, mert ha túl hideg, akkor megégetheti bőrödet. A nedves törülköző is hatásos, de használat előtt tedd 5-10 percre a fagyasztóba. A hűsítőt rakd csuklódra, illetve a bokádra. 

Moss fel jeges vízzel!

A nagy hőségben a lakásban lévő járólapok is átmelegednek, ami nagy mértékben fokozhatja a szobák hőmérsékletét. A felmosóvízbe tegyél jeget és hideg vízzel mosd fel a követ vagy padlót. Figyelj a járólap anyagára, mert ha túl sok vizet használsz, akkor a parketta vagy laminált padló felpúposodhat.

Jeges ruhák

Amíg télen a jól esik testünknek a radiátorról friss és meleg ruha, addig nyáron pont az ellenkezőjét kívánjuk. Tedd be ruhád pár percre a fagyasztóba felvétel előtt, hogy teljesen lehűtse tested. Előtte viszont alaposan szárítsd meg, különben a ruha nem csak hideg lesz, hanem meg is fagy. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.