Egyre nagyobb a Pokol kapuja Szibériában

Batagaika crater
KATIE ORLINSKY - KATIE ORLINSKY
A Pokol kapuja kráter szibéria
Komoly problémákat okozhat, hogy egyre csak növekszik a Pokol kapujaként elhíresült Batagajka-kráter Szibériában. A kráter átmérője a permafroszt olvadása miatt évente mintegy 12 méterrel nő, tavaly már 990 méteres volt.

A Batagajka-kráter, amelyet "Pokol Kapujának" is neveznek,  Szibériában a fagyos Yana-hegységben található, jelenleg körülbelül 200 hektárnyi területen terül el, és műholdképeken is látható az űrből.

Szibériában
A Batagajka-kráter, amelyet a "Pokol kapujának" is neveznek,  Szibériában a fagyos Yana-hegységben található
Forrás: Wikipedia/NASA

Egyre csak nő a Pokol kapuja Szibériában

A krátert először 1991-ben készült képeken észlelték, és azóta is egyre csak nő mind szélességében, mind mélységében, mivel a globális felmelegedés miatt a permafroszt folyamatosan olvad. Egy új tanulmányban, amelyet a Geomorphology című folyóiratban publikáltak, Alekszandr Kizyakov glaciológus és csapata műholdak és drónok segítségével mérték fel a területet, és arra jutottak, hogy a kráter mérete évente egymillió köbméterrel növekszik. Továbbá megállapították, hogy a kráter 91 méter mély, és kevés hely maradt a további mélyüléshez, mivel a permafroszt olvadása már majdnem elérte az alatta lévő ágyazatot.

Komoly problémákat okozhat a növekedése

Kizyakov és csapata megjegyezte, hogy a gyorsan növekvő kráter növelheti az üvegházhatású gázok kibocsátását is, mivel a fagyott tápanyagok felolvadnak és a légkörbe kerülnek. Becslésük szerint évente 4,000-5,000 tonna korábban permafrosztban zárt szerves szén szabadul fel, és ez a szám valószínűleg minden évben növekedni fog.

Ahogy megfigyeljük a jelenlegi klímát a Verkhoyansk-hegységben, a Batagajka-kráter közelében, nem meglepő, hogy ez a jelenség ilyen gyorsan növekszik és ez a jövőben sem lesz másként

mondta Nikita Tananaev, a jakutszki Melnyikov Permafroszt Intézet kutatója. Az utóbbi években a területen átlag feletti hőmérséklet volt jellemző.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.