Kukkol a szomszédod? – Ezekkel a növényekkel védekezhetsz ellene

Surprised,Man,With,Binoculars.,Curious,Guy,With,Big,Eyes.,Nosy
Shutterstock - Tero Vesalainen
kert szomszéd növény
Ha te is olyan ember szomszédságában élsz, aki előszeretettel kukkol és mindenre kíváncsi, ami a kertedben vagy a teraszodon történik, érdemes tenni ellene. Hosszútávon ugyanis nagyon zavaró tud lenni egy folyton bámészkodó szomszéd. Összegyűjtöttük azokat a növényeket, melyek megakadályozzák a belátást.

Ha a szomszédod kedvenc hobbija, hogy téged kukkol, amikor a kertben vagy a teraszon tevékenykedsz, érdemes elbarikádoznod magad. Természetesen nem arra gondolunk, hogy 10 méteres kőfallal kell védeni a saját életterünket, hanem olyan növényeket kell ültetni, amik meggátolják a szabad belátást. Ezekre hoztunk néhány mutatós alternatívát, amik nem csak a kíváncsi tekintetek ellen védenek, hanem még nagyon jól is néznek ki az udvaron vagy a teraszon.

szomszéd kerítés kukolás
A szomszéd kedvenc hobbija a kukkolás? Ültess növényeket ellene! - Illusztráció
Forrás: Hendrik David/Shutterstock

Ezekkel a növényekkel védekezhetsz a kukkoló szomszéd ellen:

1. Legyen privát a szféra
Előfordulhat, hogy a szomszéd és járókelő a kelleténél kíváncsibb és imád kukkolni. Na és vannak, akik ellen még a kerítés sem elég. A kert szélén ültessen el gyorsan növő futónövényeket, tujákat vagy sövényeket, amiken már átlátni lehetetlen. Nem csak szépek, de nagy mennyiségben igazi dzsungelhangulatot idéznek.

2. A sűrű babérmeggy

A babérmeggy az egyik legismertebb és legszeretettebb sövény fajta. Méretei hatalmasak, akár az 5-6 méteres magasságot is elérhetik. Pontosan ezért fontos a karbantartásuk is, mert ha nincsen rendszeresen metszve, akkor egy idő után az egész kertet benőhetik. Kiválóan és egyszerűen formázhatóak, gyorsan nőnek. Virága nincsen, leveli azonban örökzöldek, télen is zöld pompában tartják a külteret.

babérmeggy
A babérmeggy az egyik legismertebb és legszeretettebb sövény fajta
Forrás: Shutterstock/ walter stone

3. A vörös árnyalatai

A korallberkenye cserje vagy sövény hasonlít a babérhoz, viszont színe sokkal különlegesebb. A tavaszi időszakban a hajtások először lángvörös színben sziporkáznak, majd idővel bronzosodnak. 2-3 hét elteltével, miután a friss levelek kinőttek a növény bezöldül. Általában díszítőelemként használják, hogy egy kis színt vigyenek a zöld bokrok közé. A korallberkenyét akár faként is nevelheti.

korallberkenye kerítés
A korallberkenye cserje vagy sövény hasonlít a babérhoz, viszont színe sokkal különlegesebb
Forrás: Shutterstock

4. Kevés igény
A leylandi ciprust szinte biztos, hogy mindenki ismeri. Magyarországon a legelterjedtebb örökzöld sövény. Kifejezetten gyorsan nő, évente akár 1-1,5 métert is. A növény könnyedén metszhető, ha folyamatosan gondoskodik róluk. Az egyik legmagasabb növény fajta, elérheti a 20 méter feletti magasságot is. Tartása egyszerű, nem igényel sok gondoskodást, szinte bárhol életben marad.

The,Cypress,Hybrid,Grows,Rapidly,And,Forms,Beautiful,Hedges,Of
A leylandi ciprust mindenki ismeri. Magyarországon, a legelterjedtebb örökzöld sövény
Forrás: Shutterstock

5. Sövényszobor
Tujával már mindenki találkozott. Sokan imádják őket, mert rendkívül egyszerű a gondozásuk, bárkinek előszeretettel lehet ajánlani. Viszont kritikusainak abban valóban van igazuk, hogy nem a legérdekesebb fajta. Viszont pont ezért tökéletesen igazodnak a környezethez és a többi növényhez. A vállalkozó szelleműek viszont fel is dobhatják őket és megmutathatják kreativitásukat, ugyanis a tuják jól formázhatóak, tökéletes növényszobrokat lehet belőlük készíteni.

 6. Egy kis Ázsia
A japán kecskerágó tipikus ázsiai növény. Megjelenése elegáns, ugyanakkor rendkívül aranyos is. Az örökzöld kerekded levelek között a virágzás időszakában apró, piros bogyók jelennek meg, ami tökéletesen illik a friss zöldhöz. Végső magassága 2-4 méter. Viszont vigyázni kell vele, pláne, ha gyerekek is vannak a kertben, mert részei enyhén mérgezőek.

Euonymus,Japonicus,'microphyllus,Aureovariegatus',Shrub.,Japanese,Spindletree,,Or,Golden,Euonymus
A japán kecskerágó tipikus ázsiai növény
Forrás: Shutterstock

7. A régies hangulat
A ráncos levelű bangita nevét leveleiről kapta. A hosszúkás, lefelé konyuló levelek olyan hatást keltenek, mintha a növény ráncos lenne. viszont a növénybe tavasszal beköszönt az élet és virágba borul. Hajtásai eleinte krémfehérek, majd pirosak. A magassága 3-4 méter, viszont széltében is sokat nőhetnek, ezért az elhelyezésükkor erre is oda kell figyelni. Tartásuk egyszerű, nincs nagy igényük sem talaj, sem víz, sem fény tekintetében. Termései ugyan csábítóak, de tudni kell, hogy mérgezőek!

8. Minden évszakban tündököl
A télzöld fagyal minden évszakban a kertünk ékessége. Levelei télen sem hullanak le, de még fehér virágait is megtartja. Gyönyörű sövényt lehet belőlük formázni. Ültetési időszakuk hosszú, nincs tökéletes időzítés: tavasztól őszig bármikor megteheti. Gondozásuk nem jelent különösebb kihívást, viszont a fagyaltetvekre figyelni kell. A metszőollót mindig fertőtlenítsük le.

There,Are,Cigarette,Butts,On,The,Sidewalk,At,The,Bus
A télzöld fagyal minden évszakban a kertünk ékessége
Forrás: Shutterstock

9. Vörös köpeny egész ősszel
A vadszőlő szintén Ázsiából származik, rendkívül különleges. A kúszónövény levelei nagynak számítanak és kifejezetten dúsak. Nyáron élénk sötétzöld színbe borítják a természetet, de legszebb ősszel. Ilyenkor a levelek vörös színt öltenek, amibe játékosságot a kék, szőlőszerű termések csempésznek. Ezek viszont a szőlőszemekkel ellentétben nem alkalmasak fogyasztásra!

10. Ápol és eltakar
A borostyán kúszónövény, hatalmas területeket képes benőni. A legtovább elélő növények közé tartoznak, akár 300 évig is képesek szolgálni a kertet. A díszítő tulajdonságát mindenki ismeri, azonban azt már sokkal kevesebben tudják, hogy gyógyító hatása is van. Számos hatóanyag van benne, gombaölő, bőrpuhító és zsírbontó.

11. Látványos bogyótermés
A tűztövis az egyik legkedveltebb cserjefélékhez tartozik. Élénk piros bogyói remekül díszítik a kertet és egy kis színt csempésznek a zöld tájba. A madarak is imádják ezeket a csábító finomságokat, így aki egy madárbarát kertet szeretne, ezzel a növénnyel oda tudja csalogatni a dalos állatokat. A tűztövis ellenáll mindennek, nagyon nehezen pusztul el. Metszésénél vigyázzunk, mert tüskéi szúrnak.

Hedge,Of,Mediterranean,Firethorn,(pyracantha,Coccinea),Or,European,Firethorn
A tűztövis az egyik legkedveltebb cserjefélékhez tartozik
Forrás: Shutterstock

12. Kastélyos hangulat
Az örökzöld puszpáng már évszázadokkal ezelőtt is szeretett növény volt. A kastélyok udvaraiban használták díszítésnek és határolónak. Rengeteg módon lehet felhasználni: nevelhetjük sövénynek, bokornak vagy akár dézsás növénynek. A puszpángok is a könnyű gondozású cserjefélék közé tartozik, bátran ajánlják kezdő kertészeknek is.

13. Akár a városban is
A Júlia-borbolya Kínában őshonos növény, de a magyar éghajlatot is kitűnően bírja. A kifejlett egyed a 3 métert is eléri. A nyári, meleg időszakban jól tűri a szárazságot, viszont az árnyékosabb helyeket szereti. A legtöbb cserjével ellentétebe a borbolya a városi környezetet is kibírja. Termése sárga hajtásokkal indul, majd ebből kékes bogyók fejlődnek.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.