Ezek Magyarország legszebb tengerszemei

Forrás: Shutterstock -
kirándulás tengerszem feltöltődés
Ha valódi csodát szeretnénk látni, keressük fel hazánk egyik varázslatos tengerszemét! Olyan látványban lesz részünk, amely egészen biztos, hogy jót tesz a lelkünknek!

A tengerszemnek valójában semmi köze a tengerhez, tehát ne egy sós vizű, hatalmas víztömeget keressünk! Magyarország tengerszemei különböző hegységekben kialakult, édesvizű, kristálytiszta tavacskák. Az elnevezés a Magas-Tátra lengyel oldalán található Halas-tó lengyel nevéből (Morskie Oko) származik, annak tükörfordítása magyarul.

Apci tengerszem, tengerszemei, tó
Magyarország tengerszemei közül az Apci az egyik legszebb 
Forrás: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség/termeszetjaro.hu

Apci tengerszem

Mátra gyöngyszeme, amely a Nagy-Hársas és a Somlyó hegyek ölelésében bújik meg. Az egykori andezitbánya medrében keletkezett csillogó, kristálytiszta vizű tó és az azt ölelő erdő 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A bánya területén közel 90 éven át tartott az andezitfejtés, a 10-15 méter mély mederben esővíz és talajvíz hozta létre a mai formáját. A 15-20 méter magas sziklafalakról bámulatos látvány lepillantani a csillogó víztükörre. A mellett tűzrakóhely is található, amely otthont ad a családi, baráti piknikezésnek

Rudabányai tengerszem

Borsod türkizkéken csillogó tengerszeme hazánk legmélyebb tava. A területen működő bánya 1986-ban zárt be, az itt maradt medret pedig ez esetben is csapadékvíz töltötte fel. A különleges színű víztükör látványa egészen varázslatos, melyet szürke és vörös sziklák vesznek körül. A tó 80 méter szélességben, 300 méter hosszan nyújtózik el, mélysége pedig megközelíti a 60 métert. 

A bányató környékén a tanösvényen is végig sétálhatunk, ahol megcsodálhatjuk a páratlan élővilágot.

A Rudabányai bányatavat tengerszemnek is nevezik
Forrás: Wikipédia/Oprienko

Jósvafői tengerszem

Az Aggteleki Nemzeti Park vadregényes erdőjének mélyéig barangolva bukkanhatunk a smaragdzölden ragyogó jósvafői tengerszemre. A mindössze párszáz lelket számláló Jósvafő határában mesterségesen, áramtermelés céljából hozták létre a tavat, méghozzá hazánk legnagyobb vízhozamú, hideg vizű Jósva-forrásának felduzzasztásával. A buja növényzet, a kristálytiszta víz és a felette átívelő fahidak nem mindennapi látványa egészen biztos, hogy mindenkit elvarázsol. 

Sipovics-tengerszem

A szilvásváradi Szalajka-völgyből csodálhatjuk meg a Felső-tavat, vagyis a Sipovics-tengerszem kristálytiszta vizét. A csillogó tó keletkezése a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásának köszönhető. A Bükki Nemzeti Park bejárataként is nevezett völgyet, a benne található kristálytiszta vizű tengerszemet, valamint a mindezt körbeölelő természeti kincseket érdemes minél több túraútvonalon keresztül felfedezni.

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak felett találjuk az ország egyik legszebb természeti csodáját, a Megyer-hegyi tengerszemet. 

A káprázatosan kéken csillogó tavat az egykori malomkőbánya fejtési gödrében felgyűlt esővíz hívta életre. A hatalmas bányagödör oldalát 50-70 méter magas falak alkotják, melynek medrében annyi csapadékvíz gyűlt fel, hogy egy kis tó keletkezett, amely sajátos élővilággal is rendelkezik, az ökológusok és biológusok nagy örömére. A 324 méter magasan álló Megyer-hegy és a 6,5 méter mély tó, és annak vadregényes környezete országos jelentőségű természetvédelmi terület, 1997 óta pedig az Aggteleki Nemzeti Park része. 


 


 


 


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.