Viharkár után: 6 lépés amit érdemes megtenned

Forrás: Shutterstock/Gorodenkoff -
időjárás tippek-tanácsok felhőszakadás
Milyen lépéseket tehetünk, ha otthonunkat vihar sújtotta? Mutatunk 6 dolgot, amit mi magunk is elvégezhetünk a viharkár után, ha lecsillapodott az égzengés, földindulás.

Az elmúlt hetekben az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, hatalmas viharok tomboltak szerte az országban, a nyári kánikula pedig még várat magára. Összeszedtünk néhány praktikus tippet, amelyeket mi magunk is alkalmazhatunk ha viharkár érte az otthonukat.

viharkár
Kidőlt fák okozta viharkár
Forrás: Shutterstock/Reel creative

Viharkár: mit tehetünk otthonunk és családunk biztonsága érdekében?

Hol egy hatalmas erejű tornádó tarolta le amit ért, hol jégeső tépázta meg a fákat, növényeket, vagy sok esetben kárt tett az ingatlanainkban. Az özönvízszerű esőzések miatt pedig az árvízhullám is elérte hazánkat. A vihar csitulta után a kétségbeesés helyett igyekezzünk a megoldásra fókuszálni és megtenni a szükséges lépéseket.

  • Első a biztonság!

Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a vihar után mindenki biztonságban van. Ha azt tapasztaljuk, hogy víz áradt be a a lakásunkba, akkor kapcsoljuk le az elektromos áramot. Ezzel megelőzhető az áramütés kockázata.

  • Dokumentáljuk a viharkárok listáját és jelentsük be a biztosítónknál

Készíts fotókat, videókat és jegyzeteket, amelyben leírod, hogy mikor történt a káreset és milyen sérülések keletkeztek. Különösen fontos ez akkor, ha a biztosító felé szeretnéd jelezni a téged ért károkat. A kárbejelentést érdemes a lehető leghamarabb megtenni! Érdeklődj utána, hogy mit kell tenned pontosan, hogy a keletkezett károk kifizetésre kerüljenek.

  • Végezd el az ideiglenes javításokat

Ha sérülés érte a tetőszerkezetet, vagy berepedt egy ablaküveg, fedd le ponyvával, vagy takard be fóliával. Ez ideiglenesen megakadályozza a további beázást egy későbbi nagy esőzés során. Igyekezz felszárítani a padlót, falakat, megakadályozva ezzel a penészképződést. Nézd végig a kertedben, a közeli utcán, hogy vannak-e olyan sérült fák, amelyek veszélyt jelenthetnek egy újabb vihar esetén. Ha találsz ilyet, jelentsd be.

  • Értékes tárgyak mentése

Viharkár után természetes, hogy a szeretteid épsége az első. Ha őket biztonságban tudod, nézz utána a kedves tárgyaidnak. Vedd magadhoz az értékes és pótolhatatlan holmijaidat ( személyes iratok, fontos dokumentumok, elektronikai eszközök, családi ereklyék, stb...) amennyiben biztonságosan meg tudod közelíteni a kárt szenvedett területeket. Ha úgy látod, hogy szomszédod ingatlanát is kár érte, értesítsd róla mihamarabb, hogy ő is meg tudja tenni a szükséges lépéseket a károk elhárítására.

Ha lecsap a vihar, vigyük magunkkal a legértékesebb személyes tárgyainkat - illusztráció 
Forrás: Major Kata - Origo
  • Hívj szakembert

Ha keletkeztek olyan károk, amelyekkel te magad nem boldogulsz, hívj hozzá szakembert. Ne próbáld meg saját kezűleg kijavítani a komolyabb szerkezeti károkat, vagy elmozdítani egy félig kidőlt fát, mert ez akár életveszélyes is lehet.

  • Ha újra lecsap a vihar

Amennyiben rövid időn belül újra megismétlődik az égszakadás, földindulás, akkor érdemes ismét ellenőrizned a tetőt, az ablakokat, hogy az ideiglenes javításokat nem szükséges-e megerősíteni, kijavítani. Készülj fel rá, hogy a vihar bármikor lecsaphat, ezért érdemes felkészülni rá egy alap vészhelyzeti csomaggal, amibe tehetsz: elsősegélycsomagot, palackos vizet és némi élelmet, elemeket és elemlámpát, valamint alapvető szerszámokat.

Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy hatékonyan kezeld a viharkárokat, megvédd magad és otthonodat a további károsodásoktól.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.