Komoly borravalót kapott, mégis passzív-agresszív üzenetet hagyott a futár

Money in a tip jar
Getty Images/Money in a tip jar - Robert Alexander
borravaló üzenet futár
Ismerős az érzés, amikor egy kis szemtelenséggel fűszerezik meg a vacsorát? A borravaló kultúrája komoly téma, különösen, ha az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti különbségekről beszélünk.

Bár a britek is szoktak borravalót adni a jó szolgáltatásért, legyen szó éttermi személyzetről, taxisofőrről vagy autómosóról, egy futár most megosztotta az embereket azzal, hogy „passzív-agresszív” üzenetet hagyott egy ügyfélnek annak ellenére, hogy közel háromezer forintnyi borravalót kapott.

futár, csomag, kézbesítés,  borravaló
Passzív-agreszív üeznetet hagyott a futár, pedig kapott borravalót
Forrás: Shutterstock

Borravaló ide vagy oda, a futár nem volt elégedett

Egy Reddit felhasználó névtelenül posztolta a kapott üzenetet, az incidens Amerikában történt. A kézzel írt üzenet ez állt:

Itt van némi aprópénz, nyilvánvalóan nagyobb szükséged van rá, mint nekem. Tartsd meg a következő futárnak. Vigyázz magadra.

 

A Reddit felhasználó szerint az üzenetet azért kapta, mert túl sok borravalót adott egy tízperces útra. Lehet, hogy az üzenettel tényleg nincsen semmi probléma. Talán a futár valóban úgy gondolta, hogy túl sok borravalót kapott. Azonban a platform felhasználói szerint ez egy passzív-agresszív üzenet volt. 

„Néhány rossz tapasztalat után inkább éhezem otthon, mint hogy futár legyek” - írta valaki, majd egy másik hozzátette: „Nagyon drága, lassú, és a végén az étel hidegen érkezik meg, micsoda szolgáltatás!”

Borravaló-etikett: végtelenül kínos helyzetbe kerülhetünk, ha nem nézünk utána

Soha nem feltételezhetjük azt, hogy az egyik úti cél borravaló-kultúrája megegyezik egy másikéval. Minden nemzetnek megvannak a maga szokásai, amikkel ha nem vagyunk tisztában, akaratlanul is megsérthetjük a vendéglátóinkat. Hogy elkerüljük a kényelmetlen helyzeteket, mindig érdemes utazás előtt alaposan tájékozódni vagy az adott ország turisztikai honlapjáról, esetleg könyvekből, cikkekből, utazási fórumokból vagy egy utazási irodánál.

Az Egyesült Államokban az éttermi étkezéseknél a szokásos borravaló valahol 15-20% körül mozog, de ez nem mindenhol van így. Új-Zélandon, ahol a nemzeti minimálbér sokkal magasabb, mint az Egyesült Államokban, borravalót adni nem szokás. Európa számos országában pedig 10% borravaló a minimum elvárás. Japánban viszont egyenesen ízléstelennek számít, ha borravalót hagyunk, ahogy Kínában is. Utóbbi helyeken a jó szolgáltatást helyezik előtérbe anélkül, hogy további kompenzációt várnának el.

Gyakran a készpénz egyszerűbb. Mindig érdemes átnézni a számlát, hogy tartalmaz-e szervizdíjat, bár sok helyen ezen felül is szívesen látják a borravalót.

Ahol viszont adunk, ott fontos, hogy mindig a helyi pénznemben adjuk. A helyi normákat is érdemes követni a tekintetben, hogy a készpénzes vagy a kártyás borravalót részesítik-e előnyben. 

 


 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.