Erotománia: amikor azt hiszed, hogy az imádott sztár szerelmes beléd

What,Is,Erotomania,Text,With,Hand,Drawing,On,Cards.,A
Shutterstock - Linaimages
személyiségzavar téveszme erotománia rajongás
A dalszöveg szerelmes levél, a koncerten elénekelt dal szerelmi vallomás. Akár rajongás is lehetne, de ez annál több: téveszme, megszállottság. Erotománia, más néven de Clérambault-szindróma.

Ártatlannak tűnő állapot, amelyen sokan csak mosolyognak, ha találkoznak valakivel, aki meg van győződve róla, hogy kedvenc sztárja szerelmes belé. Rajongó, gondolhatja. Holott az erotománia, más néven de Clérambault-szindróma akár veszélyes is lehet, zaklatásba, akár üldözésbe is torkollhat.

erotománia
Az erotománia egyik tünetea rajongás tárgyának követése, gyakran átlépve a társadalmi normák és a személyes tér határait
Forrás: Shutterstock

Mi az erotománia?

Az erotománia, más néven de Clérambault-szindróma olyan pszichés állapot, amelyet az a téveszme jellemez, hogy egy magasabb társadalmi státuszú vagy közszereplő személy, sztár, híresség szerelmes a téveszmét átélő személybe. Ebben az erotomániás annak ellenére is makacsul hisz, hogy egyértelmű bizonyítékok szólnak az ellenkezőjéről. Az erotomániát a téveszmés zavarok egyik típusába sorolják, és jelentős személyes és társadalmi zavarokhoz vezethet. Az erotomániában szenvedő személy például megpróbál kapcsolatba lépni vonzalma tárgyával, ami nehézségekhez vezethet mindkettejük mindennapi életében és kapcsolataiban.

Mik az erotománia okai?

Az erotománia egy olyan állapot, amelyet rengeteg rejtély és félreértés övez. A rendellenességnek többféle, gyakran együtt járó oka lehet.

1. Neurológiai rendellenességek

Az olyan állapotok, mint az agyi elváltozások vagy az epilepszia jelentősen megváltoztathatják az agyműködést, ami az erotomániás téveszmék kialakulásához vezethet. Ezek a rendellenességek megzavarják az agynak azt a képességét, amellyel meg tudja különböztetni a valóságot a képzelettől, amivel termékeny táptalajt teremt a téveszméknek.

2. Pszichés rendellenességek

A mentális zavarok, különösen a bipoláris zavar, a skizofrénia és a súlyos depresszió gyakran kapcsolódnak erotomániához. Ezek az állapotok úgy hajlamosíthatnak az erotomániás téveszmés zavarra, hogy megváltoztatják az agy kémiai és idegi pályáit, aminek következtében a beteg fokozottan fogékony lesz a téveszmékre.

3. Gyermekkori trauma vagy kötődési problémák

A gyermekkori traumatikus élmények, különösen a kötődést és a kapcsolatokat érintő traumatikus élmények az erotománia kiváltó okai lehetnek. Az korai életkorban a stresszorok akadályozhatják az egészséges érzelmi kapcsolatok és az énkép kialakulását, ami felnőttkorban erotomániás hiedelmekhez vezethet.

4. Kábítószer

A pszichoaktív anyagok használata is kiválthatja vagy fokozhatja az erotomániát. Ezek az anyagok megváltoztathatják az agy információ- és észlelésfeldolgozását, így az egyének hajlamosabbak lehetnek erotomániás téveszmék kialakulására.

5. Genetikai hajlam

Kialakulásában szerepet játszhat a genetikai hajlam, amit az is bizonyít, hogy egy adott családban több családtagnál is előfordul. Ez a genetikai kapcsolat azt sugallja, hogy bizonyos embereknél eleve nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki ilyen típusú téveszmés zavarok.

6. Társadalmi elszigeteltség

A társadalmi elszigeteltség is olyan tényező, amely hozzájárul az erotománi kialakulásához. Az értelmes társas interakciókat vagy kapcsolatokat nélkülöző egyénmegküzdési mechanizmusként az elméjében fantáziavilágot hozhat létre, amelyben szerepelhet az a rögeszme is, hogy egy fontos személy romantikusan érdeklődést mutat iránta.

7. Azonosulás a túl sok romantikus tartalommal

A szerelmes filmek és sorozatok is hozzájárulhatnak az erotománia kialakulásához. Egy olyan embernél, akinek hiányoznak a valós életben szerzett romantikus tapasztalatai, a túl sok romantikus tartalom elmoshatja a fantázia és a valóság közötti határokat.

8. Személyiségzavarok

A fantáziálással, nárcizmussal járó személyiségzavarok hajlamosíthatnak az erotomániára. Ezek a személyiségjegyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ember ártatlan cselekedeteket romantikus közeledésként értelmezzen, ami erotomániás téveszmékhez vezet.

9. Stresszes életesemények

Végül, a jelentős életstresszorok, mint például a veszteség, a változás vagy az érzelmi trauma katalizátorként hathatnak az erotomániára. Az ilyen eseményeken átment ember vigaszt kereshet és biztonságérzetet is találhat abban a hitben, hogy valaki, aki fontos, szerelmes belé. 

Photo,Of,Husband,And,Wife,Good,Mood,Ride,Rider,Vehicle
Az erotomániában szenvedő folyamatos és élénk fantáziálgatással részletes és bonyolult történeteket gyárt a romantikus jövőről
Forrás: Shutterstock

Az erotománia 9 tünete

Ez egy összetett pszichológiai állapot, amely számos különböző tünettel jelentkezik. Ezeknek a tüneteknek a megértése létfontosságú a rendellenesség felismeréséhez.

1. Ragaszkodás a rögeszméhez

Az erotomániában szenvedőt az a meggyőződés emészti, hogy valaki  — általában elérhetetlen ember — mélyen szerelmes belé. Ettől eltántorítani az egyértelmű elutasítás vagy a kölcsönösség hiánya sem képes.

2. Zaklatásba torkolló érintkezési kísérletek

Az erotomániában szenvedő erőfeszítései, hogy elérje vonzalma tárgyát, zaklatásba torkollhatnak. Ez a folyamatos üzenetküldéstől a rajongás tárgyának követéséig terjedhet, gyakran átlépve a társadalmi normák és a személyes tér határait. 

3. A válaszok félreértelmezése

Egyik jellemzője a szociális jelzések félreértelmezése. A vágyott személy ártatlan gesztusait vagy nyílt elutasítását gyakran a szerelem rejtett megerősítéseként értelmezik, ami tovább mélyíti a téveszmét.

4. Jelentős funkcionális károsodás

A nyomasztó rögeszme gyakran vezet a mindennapi élet jelentős zavaraihoz. A munka, a társas kapcsolatok elhanyagolása jellemzi az erotomániában szenvedőt, mivel a téveszme elsőbbséget élvez a valós életbeli felelősségekkel és kapcsolatokkal szemben.

5. Fokozott szorongás

Az erotomániás gyakran él át az elképzelt romantikus történetével kapcsolatos intenzív szorongást. A rajongása tárgyának érzései vagy cselekedetei miatti állandó aggodalom jelentősen befolyásolja a mentális egészségét.

6. Kidolgozott romantikus fantáziák

Az erotomániában szenvedő folyamatos és élénk fantáziálgatással részletes és bonyolult történeteket gyárt a romantikus jövőről. A gondolatai jelentős részét ezek a fantáziák uralják.

7. A téveszme tagadása

Az erotomániában gyakori a makacs elutasítás. Nem ismerik el, hogy amiben hisznek, csupán egy téveszme, még akkor sem, ha tagadhatatlan bizonyítékokkal szembesülnek. Ez a tagadás a téveszmés állapot további elmélyüléséhez vezethet.

8. Társadalmi visszahúzódás

A megszállottság miatt az egyén egyre jobban elmerül a fantáziavilágában, a valós életbeli kapcsolatai elhalványulnak, ami elszigetelődéshez és további pszichés stresszhez vezet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.