A legokosabb állatok: az elefántok gyászolnak, a delfinek néven szólítják egymást

intelligencia ember állati intelligencia állat
Az állatok is tudatosak? — A legfrissebb kognitív viselkedéstanra vonatkozó kutatások szerint az állatok tudatosabb lények, mint ahogy azt a tudomány eddig tartotta. Amennyiben a legfrissebb kutatások eredményeit több irányból is alátámasztják, az megváltoztathatja a viszonyunkat a nem-emberi világgal. Lássuk, melyek a legokosabb állatok!

Az intelligencia fogalmát gyakran az emberi agy csodálatos képességeihez kötjük, de ha alaposabban megvizsgáljuk a világot, hamar rájövünk, hogy az állatok intelligenciája is hasonlóan lenyűgöző és komplex. Az elmúlt évtizedek kutatásai számos példát tártak fel arra, hogy a legokosabb állatok is rendelkeznek olyan képességekkel, amelyeket korábban kizárólag az emberi intelligenciának tulajdonítottunk.

A legokosabb állatok: a delfnek néven szólítják egymást, delfin
A legokosabb állatok: a delfnek néven szólítják egymást
Forrás: Shutterstock

A legokosabb állatok

Az állatok viselkedése sok esetben hasonlít az emberekéhez. Az elefántok például gyászolnak, van emlékezetük és visszatérnek elhunyt társaik nyughelyéhez. Ez az érzelmi komplexitás arra utal, hogy az elefántok tudatában lehetnek saját halandóságuknak is.

A delfinek is különleges intelligenciával bírnak: kommunikációjuk rugalmas és kontextusfüggő. Egyes kutatások kimutatták, hogy neveket adnak egymásnak, és azokat használják is a kommunikációban. Ez a fajta viselkedés komplex szociális struktúrára, és az emberéhez hasonló nyelvi képességekre utal.

Az intelligencia evolúciója

Az intelligencia eredete és fejlődése sokáig az emberi evolúciós vonal sajátosságának számított. Azonban új kutatások azt sugallják, hogy az intelligencia több különböző evolúciós útvonalon alakulhatott ki. Erre utal az emberek és a fejlábúak agyi struktúrájának hasonlósága. A konvergens evolúció elmélete szerint az intelligencia olyan cél, amely bármely faj számára elérhető, ha megfelelő környezeti nyomásnak van kitéve.

Az állatok közötti intelligencia valójában nem hierarchikus, hanem különböző módon oszlik meg a fajok között. Egyes állatok kivételes képességeket mutatnak bizonyos kognitív területeken, miközben más területeken kevésbé teljesítenek jól.

Az állatok kognitív képességei

Az állatok kognitív képességeit a modern technológia és elméleti keretek segítségével ma már precízebben tudjuk vizsgálni. Számos állat rendelkezik szemantikus memóriával, amely lehetővé teszi, hogy egy bizonyos dolgot egy másikkal társítsanak, mint például a méh csípésének fájdalmát a méh megjelenésével.

Egyes állatoknak, mint a patkányoknak és a galamboknak van epizodikus emlékezetük is, ami azt jelenti, hogy képesek felidézni korábbi élményeiket és újraélni azokat. Az ilyen emlékek felidézése különösen hasznos lehet a túlélés szempontjából.

Önismeret és érzések

Az intelligencia kapcsolódik más, korábban kizárólag emberinek tartott mentális tulajdonságokhoz is, mint az öntudat és az érzések. A nagy emberszabású majmok már korábban is bizonyították, hogy képesek felismerni magukat a tükörben, és ez a képesség a delfinek és az elefántok esetében is megfigyelhető.

elefánt
Az elefántok felismerik önmagukat a tükörben
Forrás: Shutterstock

Az állatok érzéseit még nehezebb megérteni, mint a gondolataikat. Kutatások egyetértenek abban, hogy minden gerinces nagy valószínűséggel képes fájdalmat érezni, köszönhetően idegrendszerük hasonlóságának. Azonban ezek a tanulmányok többnyire arra koncentrálnak, hogy az állatok képesek-e negatív érzelmeket átélni — pozitív érzelmeikről még kevesebbet tudunk.

Az állatok intelligenciájának vizsgálata folyamatosan újabb és újabb meglepetéseket tartogat a tudomány számára. Az emberi és állati intelligencia közötti hasonlóságok megdöbbentően sokrétűek, egyre világosabbá válik, hogy nem az ember az egyetlen faj, amely intelligenciával rendelkezik.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.