Pokoli hőség: így előzd meg a napszúrást

Pokoli hőség
Shutterstock - VladisChern
hőség Hőségriasztás időjárás
Nehéz napok elé nézünk, akár 35 fok fölé is kúszhat a hőmérséklet. A pokoli hőség senkit sem kímél.Ilyenkor akár néhány perc alatt akkora hőterhelés éri a szervezetünket, ami könnyen okozhat kellemetlen panaszokat, akár napszúrást is.

Tombol a nyár és megérkezett a kánikula. Akár 35 fok körüli hőmérsékletre is számíthatunk. Ebben a pokoli hőségben nagyon kell figyelni saját magunkra és a környezetünkre is.

pokoli hőség
Pokoli hőség Forrás: Shutterstock

Napszúrás: a pokoli hőség kellemetlen betegsége

A napszúrás enyhe panaszokkal kezdődhet, mint például fejfájás, szédülés, kábaság, émelygés, gyengeség és szomjúságérzet. A beteg általában kerüli a fényt és inkább hűvös, elsötétített helyen tartózkodik. Súlyos esetben a testhőmérséklet hirtelen és jelentős emelkedése is bekövetkezhet, súlyos esetekben akár zavartság is jelentkezhet. A tüneteket az okozza, hogy felborul a szervezet folyadékháztartása. A kiszáradás és a hőterhelés együtt súlyos állapotot idézhet elő. 

Fontos a megelőzés

Viselj sapkát: Bármilyen sapka, ami a fejet minél jobban takarja, segíthet a napszúrás megelőzésében. Válasszunk világos színű sapkát, mivel ez kevésbé gyűjti magába a meleget.
Nedvesítsd be a hajad: Nedvesítsük át a hajat, a vízréteg segít abban, hogy hűvösebb legyen a fejünk. Egy vizes kendő vagy sál segít folyamatosan pótolni a nedvességet.  Vegyél példát a sportolókról, vékony csősállal indulnak edzeni, ami nem csak a nyakon fukcionál. Bevizezve remek hűsítő kiegészítő. 
Pótold a folyadékot: Tudatosan igyál, különösen a legmelegebb órákban. Ne feledjük, hogy a naptól való védekezés és a megfelelő folyadékbevitel kulcsfontosságú. Még jobb, ha a bevitt folyadék tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat is. Ezek mind segítenek megelőzni a napszúrást. 
Tartózkodj árnyékos helyen: Délelőtt 11 és délután 3 között kerüld a direkt napsütést, az ugyanis még nagyobb hőterhelést jelent a fejnek. A legjobb, amit tehetsz, hogy inkább árnyékos helyen maradsz, így megúszhatod a macskajajhoz hasonló állapotot.

Egyél rendesen: Bár meleg van, a rendszeres táplálkozás elengedhetetlen. A kiegyensúlyozott táplálkozás segíti a szervezet ellenállóképességét, így sokkal jobban bírja akár a hőséget is. 

Ha már megtörtént a baj

Ha jelentkeznek a tünetek, azonnal menj árnyékba, hűvös helyre. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a nyugalom. Ha szükséges, hívj orvost vagy mentőt. 

Fontos, hogy a napszúrás gyanúja esetén azonnal fordulj orvoshoz vagy hívj mentőt, mivel ez az állapot életveszélyes lehet. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.