Nehezen megy a szakítás? 10 tanács, amit érdemes megfogadnod

2010 - Eat Pray Love - Movie Set
ZUMApress.com/l90 -
kapcsolat fájdalom kezelése szakítás
Mit mondjak neki, milyen időpontban, hogyan kezdjek neki, és egyáltalán megtegyem-e? A szakítás gondolata általában akkor következik be a párkapcsolatukban, amikor valami már hosszú ideje nyomaszt. Érdemes elgondolkodnod néhány dolgon, ha ezek a kérdések már többször az eszedbe jutottak.

A szakítás soha nem könnyű. Az érzelmek, a megszokás és a közös emlékek mind nehezíthetik a döntést. Ha úgy érzed, eljött az idő, hogy lezárj egy kapcsolatot, de nem tudod, hogyan fogj hozzá, az alábbi tíz tanács segíthet átlendülni a nehézségeken.

szakítás
A szakítás sosem könnyű, de hosszútávon kevesebb fájdalommal jár, mintha fenntartanál egy mérgező kapcsolatot
Forrás: Shutterstock

1. A szakítás fájdalmas, de légy őszinte magaddal

Az első lépés, hogy őszintén nézz szembe az érzéseiddel. Miért szeretnél szakítani? Van-e még esély a kapcsolat megmentésére, vagy már minden próbálkozás kudarcba fulladt? Vegyél elő egy papírt, és tisztázd a gondolataidat, az önreflexió segíteni fog abban, hogy ésszerű döntést hozz. A volt párod is érdemel annyit, hogy tudja, miért adtad ki az útját. Ugyanakkor ne kezdj el vádaskodni, és minden apró hibáját felnagyítani. Egy szakítás önmagában is elég kellemetlen szituáció, nem muszáj még tetézni azzal is, hogy a fejére olvasod, hogy a fő okokon kívül borzasztóan idegesített például a horkolása, ki nem állhattad a parfümje illatát, vagy hogy falra másztál a zenéitől.

2. Ne halogasd

Ha már eldöntötted, hogy szakítani szeretnél, ne húzd az időt. Ezzel magadat is csak még jobban összezavarod, és a párodnak is napról-napra nagyobb fájdalmat fogsz okozni, hiszen hamar megfogja érezni, hogy te valamit már elhatároztál magadban, csak nem mondod ki. A döntésed melletti kiállás segít előre lépni és lezárni ezt a fejezetet.

3. Készülj fel a beszélgetésre 

Gondold át, mit szeretnél mondani, és hogyan fogod megfogalmazni neki a gondolataidat. Próbálj nyugodt, tiszteletteljes és egyenes lenni. A világos kommunikáció segít elkerülni a félreértéseket és csökkenti a konfliktus esélyét is. Ha együtt laktok, akkor időben készítsd fel őt a beszélgetésre, ne hozd szóba a témát akkor, amikor egyikőtöknek sincs elegendő ideje arra, hogy nyugodtan beszélgetni tudjatok. Lehet, hogy neked könnyebb lenne telefonon véget vetni a kapcsolatnak, de ezzel a cselekedeteddel csak az eddigi párkapcsolatodat gyaláznád meg. 

4. Legyél empatikus

Tudatosítsd, hogy a másik fél számára is fájdalmas lesz a szakítás. Hallgasd meg az ő érzéseit is, és próbálj megértően viselkedni. Az empátia segíthet enyhíteni a fájdalmat és megkönnyíteni a lezárást.

5. Ne hibáztasd őt feleslegesen és ne sértegesd

A szakítás során kerüld a sértő megjegyzéseket és a hibáztatást. Próbálj meg a saját érzéseidre és szükségleteidre fókuszálni, anélkül, hogy a másik félre negatívan utalnál. Ne engedd, hogy kihozzon a sodrodból, ugyanis nem haraggal akarsz elválni, igaz? A kiabálás és a különféle jelzőkkel illetés nem vezet semmi jóra, így inkább őrizd meg a hidegvéred. Mondd el feketén-fehéren, miért jutottál erre az elhatározásra! A tiszteletteljes hozzáállás elengedhetetlen a békés elválás érdekében.

válás, szakítás, párkapcsolat, válság

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 GAS-photo/

6. Tartsd magad a döntésedhez

Miután megtörtént a szakítás, tartsd magad a döntésedhez. Kerüld a "se veled, se nélküled" helyzeteket, amelyek csak tovább bonyolítják a helyzetet és megnehezítik a gyógyulást. Ne mutasd ki azt, hogy bizonytalan vagy a döntésedben, és ne gondold meg magad, mert így még inkább meg fogod bántani a párod. 

7. Ha sehogy sem tudsz hozzákezdeni

Ha sehogy sem tudod, hogyan kezdj neki a szakításnak, akkor a mondanivalód első pár gondolatát pár sorban leírhatod papírra is. A beszélgetés többi része már magától fog jönni. Kezdd valahogy így: "Van valami, ami már régóta nyomaszt, és szeretném megbeszélni veled...Fáj ezt kimondanom, de nem érzem magam teljesnek és boldognak ebben a kapcsolatban..." A párod biztosan éles kérdéseket fog feltenni közben neked, mint hogy: "Ezt most komolyan mondod? Vagy, hogy "Ez nem igaz, megtudjuk oldani", de ne hagyd, hogy ezek a mondatok eltántorítsanak, mondd meg neki fekete-fehéren, hogy mit érzel, és miért döntesz így.

8. Kérj támogatást

Ne félj segítséget kérni a barátaidtól, családtagjaidtól, vagy akár egy pszichológustól. A támogatás és a beszélgetés segíthet értelmezni és feldolgozni az érzelmeidet, amely erőt adhat a továbblépéshez.

9. Adj időt magadnak

A szakítás után időre van szükség ahhoz, hogy feldolgozd az érzelmeidet és újra egyensúlyba kerülj. Ne siesd el a dolgokat, adj magadnak időt a gyógyulásra és az újrakezdésre. Próbáld meg elterelni a figyelmed, kezdj bele egy új hobbiba, csinálj magadnak új frizurát, vagy utazz el valahova, ahol új ingerek érhetnek.

10. Fókuszálj a jövőre

Bármilyen nehéz is a szakítás, fontos, hogy a jövőre koncentrálj. Gondold át, milyen céljaid vannak, és hogyan szeretnél továbblépni. Az új lehetőségek és élmények segíthetnek újra megtalálni az örömöt és a boldogságot. Hidd el, sikerülni fog.

A szakítás sosem egyszerű, de ezek a tanácsok segíthetnek abban, hogy a folyamat kevésbé legyen fájdalmas és konfliktusos. Megfelelő hozzáállással és önreflexióval megkönnyítheted mindkettőtök számára a továbblépést és az újrakezdést.

  • Ha pedig további tanácsokra lenne szükséged továbblépés témakörében, nézd meg az alábbi videót:

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.