Vadregényes kirándulóhelyek: ismerd meg Magyarországot!

túrázás,  erdő
Shutterstock - mangostock
kirándulás pécs túra
Hidd el, sok olyan rejtett zuga van az országnak, amit még biztosan nem láttál. Vadregényes túraútvonalak, eldugott fürdőhelyek, mesebeli tájak, ahová még idén nyáron érdemes elmenni.

Hosszú listát tudnánk írni kedvenc kirándulóhelyeinkről, az ország tele van olyan vadregényes túraútvonalakkal, amelyeket érdemes szépen sorban megnézni. Szereted a patakokat, mesebeli erdőket? Vagy csak néznéd az eget egy vadvirágos mezőn? Az a fontos, hogy a túra érdekes és egyben szórakoztató legyen. Itt egy lista a legszebb helyekről.

vadregényes
Vadregényes tájak
Forrás: Shutterstock/ hollandfotograaf

Vadregényes tájak a keleti határtól a nyugatiig

Mátra te csodás!

Húzzatok bakancsot, a Mátra hegyei minden évszakban elképesztő élményt nyújtanak. Az ország két legmagasabb hegyvonulata, a Galya-tető és a Kékes-tető között a Mátra 600 méter alá alacsonyodik. Ez a szakasz régóta átjárót, közlekedési folyosót jelent a gerincen. Az aránylag mély fekvésű területen a Magas-Mátrát kiszolgáló víztározó és a hegyvidéket behálózó autóutak elágazásai is megtalálhatók. Ha felkapaszkodtok, mesés kilátás nyílik Parádsasvárra, de a magasabb pontokról akár a Bükk is látszik. Ez a túra közepesen nehéz, titkos barlangok, kanyargós ösvények várják, hogy bejárjátok a környéket, és ha eléggé kalandvágyóak vagytok, akár egy kis vadkemping is beleférhet. 

Figyeljetek a tűzgyújtási tilalomra, és ne hagyjatok magatok után szemetet! 

Tipp: Szállást a Galyatető Turistacentrumban tudtok foglalni. 

Irány Szarvas!

A Holt-Körös partján fekvő város megannyi látványosságot kínál. Szarvas és Békésszentandrás között csodaszép vízitúra útvonal van, amit érdemes kenuval vagy kajakkal megtenni. A partot hatalmas mocsári ciprusok szegélyezik, érdemes néhány fotót készíteni a meseszép fákról. Ha menet közben betértek a vízi tanösvényre, kis figurás bólyák segítségével ismerhetitek meg a helyi állatvilágot a teknősöktől a halakig.  A helyi arborétum csodás növényei a legnagyobb melegben is hűs árnyékot adnak, ide akár sétahajóval is el lehet jutni.  A túlparton kis horgásztanyák és nyaralók sorakoznak, akár szállást is tudtok némelyikben foglalni, a helyi kézművesek pedig akár házhoz is szállítják az elemózsiát. 

Tipp: A helyi pékségekben remek pitéket lehet kapni, vigyetek magatokkal egy-egy szeletet

Pécs, a kilátók hazája

Ha Pécs környékén jártok, érdemes végigmenni a Rotary -tanösvényen. A néhány kilométeres túra a Mecsek legfontosabb területét öleli körbe. Út közben több kilátót is találtok, a legfontosabb a Misina hegy tetején lévő TV-torony, aminek a tetején hangulatos étterem működik. Tiszta időben mesés kilátás nyílik a környékre. Ugyan a messze földön híres medvehagymát csak kora tavasszal lehet szedni, de a táj szépsége mindenért kárpótol.  Ha teljesítettétek a túrát, irány Kővágószőlős! Rövid, kissé meredek túraútvonal vezet a Babás-szerkövekhez. A magaslatról csodás látvány a naplemente, tiszta időben pedig akár Orfűig is el lehet látni. A mesterséges tavakon hangulatos SUP-túrát tehettek, ha nyugalomra vágytok, viszonylag kevés a turista. 

Tipp: Ha belefér az időtökbe, nézzétek meg Abaligeten a cseppkőbarlangot.

Balaton-Felvidék, kalandozás a falvak között

Ha meguntad a napozást a parton, fedez fel a környéket! A Balaton-kör útvonalán akár kerékpárral is végigtekerhetsz, de ha klasszikus gyalogtúrára vágysz, akkor is neked találták ki ezt a tájat. Balatonalmáditól  Füreden át egészen Badacsonyig kis falvakon keresztül vezet az út, a túrázókat mindenütt szívesen látják. Történelmi templomok, hagyományos felvidéki házacskák szegélyezik a túraútvonalat, ami sok helyen szőlőültetvényeken át vezet. A kilátókban a bátrabbak függőágyakon töltik az éjszakát.  Érdemes elolvasni a települések történetét is, hiszen rengeteg legenda kapcsolódik hozzájuk. Szigliget felett pedig megtaláljátok az ország egyetlen olíva ültetvényét. A Balatoni tájak és ízek csodálatos élményt kínálnak. 

Tipp: Ha elfáradtál, szinte minden településen van vasútállomás. Az utat vonattal is folytathatod. 

Börzsöny: kanyargó patakok, nyitott udvarok

A Börzsöny önmagában is megér néhány napot. Kisvasúttal lehet eljutni Királyrétig, innen több irányba is el lehet indulni könnyedén, akár gyalog is. A kis nógrádi falvak között kanyargó erdei utak vadregényes tájakon át vezetnek. A tájat északról az Ipoly folyó határolja, ha van időtök, akár kajakkal, kenuval is lehet túrázni a csillogó szalagként tekergő vízen. A falvakban sok helyen sütnek kemencés lángost, főznek házi lekvárokat, amiből kóstolót is lehet kérni. Ha pedig elfáradtatok, a Kemence patak partján pihenhettek a hűvöst adó fák alatt. Ha szemfülesek vagytok, a perőcsényi erdőben megtaláljátok a régi kisvasút romjait. Szép helyszín a közös fotókhoz. 

Tipp: A Királyréti Vadászkastély szálláshelyként is működik. 

 

Az alábbi videóban megmutatjuk, milyen a kilátás Pécsen:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.