A válás két fő oka: ne ess bele a csapdába

Divorce,Agreement,,Marriage,Dissolution,Documents.,Man,And,Woman,Hands,,Wedding
Shutterstock - rawf8
házasság szex válás pénz
A házasságok jelentős része végződik a bíróságokon, pedig kis odafigyeléssel és empátiával megelőzhető lenne a szakítás. A válás két fő oka válóperes ügyvédek szerint két olyan probléma, amelynek csapdájába nem felétlenül kell beleesni, sokaknak mégsem sierül kikerülniük.

Noha a hazai válási statisztikák mutatnak némi javulást válások terén, még mindig túl sokan gondolják úgy, hogy külön utakon folytatják. Nem meglepő, a mai világ nem kedvez a javításoknak, az olcsó, elfogadható minőségű csere könnyű és gyors megoldásnak ígérkezik, és ez manapság a párkapcsolatokra is igaz. Pedig a válás két fő oka nem feltétlenül kellene, hogy a házasság végét jelentse, a megfelelő hozzáállással mindkettő orvosolható. 

válás két fő oka
A válás két fő oka nem megoldhatatlan probléma
Forrás: Shutterstock

A válás két fő oka: a szex és a pénz

A két fő bűnös, amely annyi bajt hozott már a világra és benne az emberre. Az egyik fél megcsalja a másikat, netán szeretőt tart, és már meg is van a baj és a válás. A ki, mikor, mire költött, erre van szükség, arra nem, a „hova tüntetted el a pénzt, én vagyok a kenyérkereső, amíg az én kenyeremet eszed” és hasonló kenyeres hasonlatok körül forgó kérdéskör előbb-utóbb szintén váláshoz vezet. Ám a képlet nem ilyen egyszerű, valójában ez csak a felszín, tünete valami fontosabbnak.

A félrelépés csak eredmény, nem kiváltó ok

A félrelépés legtöbbször váláshoz vezet, ám az affér csupán egy sokkal fontosabb párkapcsolati probléma eredménye, amely sértettséghez, megbántottsághoz vezet. A megcsalt fél megalázva érzi magát, nem tud megbocsájtani, ezért a válás mellett dönt ahelyett, hogy a gondok gyökerét keresné és találná meg közösen a házastársával. Félreértés ne essék, nem védjük a hűtlenkedőt, ám mégis érdemes kicsit mélyebbre ásni. 

A félrelépés oka többnyire az elégtelen szexuális élet. A férfiak több szexet akarnak, a nők jobb minőséget, azaz kielégítőbb együttlétet, nemcsak fizikailag, érzelmileg is. A pornó többnyire a férfiak terepe, akik gyakorlatilag csak a „munkát” akarják elvégezni, a szexbe nem visznek túl sok érzelmet, a „mindennapi kielégülésünket add meg nekünk ma” elve mentén haladva önkezükkel vetnek véget a hiányérzetüknek. Amíg félre nem lépnek. A nők egy darabig koldulják a szerelmet, kérlelik a párjukat, próbálnak megfelelni a férfi szexuális vágyainak, de a nem kielégítő szex — és itt elsősorban az érzelmekről, ölelésről, intimitásról van szó —, előbb-utóbb elutasításhoz vezet, és ahhoz, hogy máshol, mással próbálják kielégíteni lelki-érzelmi igényeiket. 

A kétféle igény és álláspont közelítése egymáshoz elkerülhetővé tenné a megcsalást és a válást is, de ehhez mindkét félnek meg kell tennie a magáét. Ha a férfi tudná, hogy egy-egy szerelmes üzenet napközben, néhány apró gesztus milyen eredményhez vezethet a hálószobában, nem habozna szerelmes levelet írni élete nőjének, még azelőtt, hogy exfeleséggé válna. De a nőnek is befogadónak kell lennie, és a „csak azt akarja” hozzáállás helyett értékelni párja gesztusait.

A pénz csupán fizetőeszköz, kezeljük is úgy

A pénz a hatalom szimbóluma. Az irányításról szól, a lehetőségekről, a biztonságról, és minden másról, csak a pénz valódi funkciójáról nem, holott a pénz csupán fizetőeszköz, kereskedünk vele, tárgyakat, szolgáltatásokat vásárolunk meg vele. Érdemes hát így is kezelni. A másikat sakkban tartani vele, esetleg zsarolni, manipulálni, megtagadni tőle minden, csak nem szeretet. Az akié a pénz, az irányít elvét jobb meghagyni az üzleti világ nagyjainak, a házasság két egyenrangú ember szerelmen és szereteten alapuló kapcsolata, társaké, akik mindenüket megosztják egymással, önzetlenül, jó szívvel, anélkül hogy bármit várnának cserébe. Sok problémától és a válástól is megkíméli magát az, aki képes a pénzt is a helyén kezelni. Az egykézben összpontosuló büdzsé helyett közös döntésekkel, az átláthatóság mellett hasonló költekezési szokások kialakításával elkerülhető a pénz állította csapda is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.