Öt éve halt meg az apáca, a teste mégsem indult bomlásnak: a szakértők nem értik, hogy lehet ez

Side,View,Shot,Of,Faithful,Mature,Caucasian,Catholic,Nun,Praying
Shutterstock/Copyright (c) 2024 AnnaStills/Shutterstock. No use without permission. - AnnaStills
ismeretterjesztés apáca halott múmia
Egy 2019-ben, Missouriban elhunyt apáca holttestét exhumálták. A nővért nem balzsamozták be, a teste mégis tökéletes állapotban maradt meg. A szakértők értetlenül állnak a jelenség előtt, senki nem tudja, miért nem bomlott el a test.

Wilhelmina Lancaster, a Mária, Apostolok Királynője bencés rend alapítója 2019. május 29-én, életének 95. évében halt meg. Közel négy évvel később, 2023. április 28-án exhumálták az apáca testét, hogy újratemessék az rendtársai által épített új oltárban. Exhumálása után „figyelemre méltóan jó állapotban” találták, annak ellenére, hogy nem balzsamozták be, és egy lezáratlan fakoporsóban temették el. A felfedezés híre elterjedt, és 2023 májusában több ezer ember érkezett a Missouri állambeli Gower kisvárosba, hogy megkoszorúzzák és megtekintsék Wilhelmina holttestét, amit a zarándokok akkoriban „modernkori csodának” neveztek.

apáca, kereszt
Az apáca története a szakértőket is elbizonytalantja
Forrás: Shutterstock

Az egyházmegye püspöke azt nyilatkozta, hogy megbízott egy helyi orvosszakértőkből álló csapatot Wilhelmina nővér holttestének vizsgálatával és értékelésével, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy kiderült, hogy a halála óta eltelt négy év alatt nagyrészt nem bomlott el. A csapatot egy patológus orvos vezette, akit két másik orvos és egy korábbi Missouri megyei halottkém segített. A holttest mellett a koporsót is megvizsgálták, és interjúkat készítettek szemtanúkkal a 2019-es temetést és a 2023. áprilisi exhumálást közvetlenül megelőző eseményekről — mondta el Johnston püspök.

Az apáca teste normál körülmények között maradt épségben

 A zárójelentésben a nyomozócsoport leírta, hogy Wilhelmina nővér testének állapota figyelemre méltó volt, mivel nem észleltek bomlásra utaló jeleket, és bár a koporsó bélése teljesen tönkrement, Lancaster ruhadarabjai nem mutatták a bomlás jeleit. A csoport csak korlátozottan tudott vizsgálatokat végezni, de így is arra a következtetésre jutott, hogy „a holttest állapota rendkívül atipikus a halála óta eltelt közel négyéves intervallumhoz képest, különösen a környezeti körülmények és a kapcsolódó tárgyakon talált leletek ismeretében”.

A jelentésben azt is megjegyezték, hogy Wilhelmina nővér halálának és temetésének története nem utal olyan körülményekre, amelyek várhatóan védelmet nyújtanak a bomlás ellen. A talajvizsgálatok során sem találtak olyan szokatlan elemeket, amelyek megakadályoznák a holttest bomlását.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.