Rekordsebességgel hűl az Atlanti-óceán vize: a tudósok nem tudják az okát

Travel Destination: The Inch beach in Ireland
Getty Images/Travel Destination: The Inch beach in Ireland - Athanasios Gioumpasis
Atlanti-óceán hűlés hőmérséket tudósok
Az elmúlt évben a világ számos területén rekordmagasságokba emelkedtek a hőmérsékletek, az óceánok felszíni hőmérséklete is új csúcsokat döntött. Azonban az elmúlt néhány hónapban valami váratlan történt: az Atlanti-óceán hőmérséklete rekordsebességgel kezdett csökkenni.

Az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete szokatlanul alacsony az év ezen szakaszában, és a tudósok egyelőre nem találtak magyarázatot erre a különös jelenségre. A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) adatai szerint az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete május óta folyamatosan csökken. Ez különösen furcsa, hiszen általában ebben az időszakban emelkedni szokott a hőmérséklet, részben az ember okozta klímaváltozás, részben pedig az El Niño miatt.

Atlanti-óceán
Az Atlanti-óceán 2023 márciusa óta új hőmérsékleti rekordokat döntött
Forrás: Shutterstock

Az Atlanti-óceán 2023 márciusa óta új hőmérsékleti rekordokat döntött

Az El Niño az óceán felszínének melegedésére vagy a szokásosnál magasabb hőmérsékletekre utal. Az Atlanti-óceán 2023 márciusa óta új hőmérsékleti rekordokat döntött, részben egy rendkívül erős El Niño miatt, amely 2023 és 2024 között jelentkezett. Most azonban úgy tűnik, hogy az Atlanti-óceán El Niño fázisát hamarosan felválthatja annak ellenpárja, a La Niña, amely az óceán szokatlanul hideg hőmérsékletét jelenti – ám ez most a vártnál korábban következhet be. Ezek az időjárási minták rendkívül összetettek, és számos tényező, mint például a passzátszelek, a napsugárzás és a csapadék, befolyásolják őket, ami megnehezíti a pontos előrejelzésüket. Az Atlanti-óceán hőmérsékletének hirtelen csökkenése és a feltételezett átmenet a La Niña fázisba – amelyet általában szeptemberre várnak – azonban zavarba ejtette a szakértőket.

„Átnéztük az összes lehetséges mechanizmust, de eddig semmi sem felel meg a várakozásoknak”mondta Frans Philip Tuchen, a Miami Egyetem posztdoktori hallgatója a New Scientistnek. Ezek a példátlan változások nyilvánvalóan aggodalomra adnak okot a környezetvédelmi szakértők számára. A NOAA szerint az El Niño és La Niña időjárási mintázatok változása hatással lehet a környező kontinensek csapadékmennyiségére, és az Atlanti-óceán Niña fázisai növelhetik a hurrikánok valószínűségét a Zöld-foki-szigetek közelében. Jelenleg még mindig figyelik, hogy az Atlanti-óceán teljesen átmegy-e a La Niña fázisba. Ha igen, akkor az elkövetkező hónapok időjárási előrejelzései a környező területeken jelentősen megváltozhatnak.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.