Kánikula: egyre több halálos áldozatot követel a rekkenő hőség

időjárás nyár haláleset kánikula hőség
A WHO jelentése szerint növekszik a hőség okozta halálesetek száma Európában. A kánikula az egészséges fiatal szervezetet is megviseli, az idősek és betegek akár bele is halhatnak a forróságba.

Egyre több haláleset tudható be a folyamatosan megdőlő hőmérsékleti rekordoknak és a tomboló nyári hőségnek Európa-szerte. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a kontinensen évente átlagosan 176 ezer ember hal meg a kánikula miatt.

Egyre több halálos áldozatot követel a kánikula
Egyre több halálos áldozatot követel a kánikula
Forrás: Shutterstock

Egyre több ádozatot szed a kánikula

Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a hőség miatti halálesetek száma. Becslések szerint 2000 és 2019 között világszerte évente 489 ezer halálesetet regisztráltak, melyek a hőséggel összefüggésbe hozhatók. Ebből átlagosan 176 ezer történt Európában. A felmérésben részt vevő szinte minden országban nőtt a kánikula okozta halálesetek száma. A WHO szerint a szélsőségesen magas hőmérsékletek miatt gyakoribbá válnak a krónikus betegségek és a szervezetet rendkívül megterhelő hőstressz, amely akkor következik be, amikor a test nem képes a hőmérsékletét 36-37 Celsius-fok között tartani. A WHO és az ENSZ szerint muszáj megteremteni az egyre nagyobb hőséghez való alkalmazkodás feltételeit, amivel sok ember életét lehetne megmenteni.

 

Mindenkit megvisel a forróság

Magyarországon már a hétvégén 32 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk, a jövő hét közepére pedig ismét 40 fok környékére is felkúszhat a hőmérő higanyszála. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást - olvasható a Köpönyegen

Legyen túlélőcsomagod és vigyázz a kisállatodra is! 

A kánikula ellen mi magunk is védekezhetünk. Víz és fényvédő mindig legyen nálunk, de van még néhány praktika, amellyel átvészelhetjük a pokoli forróságot. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy miként állítsuk össze a túlélőkészletet a nagy melegben, itt pedig hűsítő ételekről és italokról olvashatsz. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a házi kedvenceinkre is vigyázni kell a hőség idején!
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.