Ismerd meg a kozmetikumok nyelvét - Ezek a legfontosabb kifejezések, melyeket ismerni kell

Close,Up,Beauty,Girl,With,Freckles,And,Thick,Eyebrows,,Applying
Lyubov Levitskaya/Shutterstock - Lyubov Levitskaya
kozmetikumok antioxidáns anti-aging
Olykor mi sem tudunk igazodni a különböző szépségtermékek között, és hiába olvasgatjuk a feliratokat, nem mindig tudjuk, mit takarnak. Most eláruljuk a legfontosabb kifejezések titkát, amivel a kozmetikumok között jobban el tudunk igazodni.

A szépségápolás világában gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, amelyek elsőre zavarba ejtőek lehetnek. Az összetevők listáját böngészve vagy a termékek leírását olvasva sokszor nem is tudjuk, mit rejtenek ezek a szavak. A kozmetikumok nyelvét ismerni kell, ebben segítünk most!

kozmetikum
A kozmetikumok nyelve: a szépségápolás világában gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, amelyek elsőre zavarba ejtőek lehetnek
Forrás: Alliance Images/Shutterstock

A kozmetikumok nyelve - Íme, a legfontosabb kifejezések:

Anti-aging

Ez az egyik legtöbbször használt kifejezés, ami öregedés-elleni készítményeket takar. Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek lassítani az öregedési folyamatokat, késleltetik a ráncok kialakulását, például azáltal, hogy csökkentik a szabadgyökök káros hatásait és serkentik a kollagéntermelést. Ezek gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban, peptidekben és retinolban.

Szabadgyökök

A szervezetünkben lejátszódó oxidációs folyamatok következtében szabadgyökök keletkeznek. Ezek olyan kémiailag instabil atomok, amelyek nagyon instabilak és reaktívak. Hiányzó elektronjaikat a környező szövetekből próbálják elvonni, emiatt roncsolják a sejtek szerkezetét. A káros környezeti hatások, mint a szennyezett levegő, UVA- és UVB-sugárzás, cigarettafüst, stressz növeli ezeknek a képződését. Sejtkárosító hatásukat az antioxidáns védelmi rendszer és a kívülről bevitt antioxidánsok tudják ellensúlyozni.

Antioxidánsok

Képesek lassítani a szervezetünkben az oxidáció folyamatát, vagyis reakcióba lépnek a szervezetben keletkező szabadgyökökkel, csökkentik vagy akár teljesen hatástalanítják is azok káros hatását. Egy részüket a szervezetünk is termeli, de vannak olyan antioxidánsok, amelyeket mi tudunk bevinni mikrotápanyagok segítségével. A legjelentősebbek: A-, C-, E-vitaminok, cink, szelén, magnézium, mangán, bioflavonoidok.

BB és CC krémek

A BB krém a beauty balm, vagyis szépségbalzsam kifejezést takarja. Eredetileg szépészeti beavatkozások utánra fejlesztették ki, hogy elfedjék a különböző hegeket és egységesebbé tegyék az arcszínt. A lényege, hogy valóban egységesebb bőrképet eredményez, ráadásul általában fényvédőt vagy egyéb bőrápoló összetevőket is tartalmaz. A CC, vagyis a Color Corrective krém abban különbözik a BB-től, hogy alapvetően a bőr színének kiegyenlítésére való, például a különböző bőrhibák, pirosas foltok elfedésére szolgál, viszont nem fed úgy, mint egy alapozó. A fényvédőn, plusz a hidratáló, ápoló összetevőkön túl gyakran anti-aging hatóanyagokat is tartalmaz.

BB és CC krém szépségápolás
A BB krém a beauty balm, vagyis szépségbalzsam kifejezést takarja 
Forrás: Shutterstock

Szérumok

Egyre többször ajánlják nekünk a különböző szérumokat, amik azért kiemelkedőek, mert magas bennük a hatóanyag-koncentráció. Vagyis emiatt intenzívebbek és hamarabb kifejtik a hatásukat, mint a megszokott krémek. Általában képesek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolni, könnyű textúrájuk van, és arctisztítás után még a hidratálónk előtt kell felvinni őket.

Primer

Nagyon gyakran olvashatjuk azt a különböző szépséganyagokban, hogy mielőtt felvinnénk például az alapozót vagy a szemhéjfestéket használjunk primert vagy más néven sminkbázist. Na de mit is takarnak ezek pontosan? A lényegük, hogy egységesebbé teszik a bőrfelszínt, kitölti a pórusokat, egyfajta alapot képeznek, így például az alapozó nem tud beleülni a finom ráncokba és a sminket is tartósabbá teszi. Minden bőrtípushoz megtalálhatjuk a tökéletes primert, például olyat, ami hidratál, mattít vagy éppen ragyogást ad.

Peeling

Hámlasztás, gészen pontosan az elhalt szaruréteg eltávolítását jelenti, ezáltal elősegíti a bőrmegújítást és a hámképzést, vagyis a bőr puhább, bársonyosabb lesz és javul a felszívóképessége. Léteznek mechanikai, enzimes és AHA-savas hámlasztók.

AHA acid hámlasztás szérum szépségápolás
Hámlasztás, egészen pontosan az elhalt szaruréteg eltávolítását jelenti
Forrás: Shutterstock

Epidermisz

A bőr három rétegből áll (hám, irha, bőralja) és ebből a legfelsőt jelöli. A hámréteg átlagosan 0,2 mm vastag folyamatosan elszarusodó és állandóan szaporodó sejtekből áll.

INCI

Biztosan sokszor halljuk azt mielőtt krémet választanánk, hogy olvassuk el az INCI-jét. Ez nem más, mint az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, azaz a kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése, vagyis az adott kozmetikumban található összetevők listája. Mindig a koncentrációjuk csökkenő sorrendjében tüntetik fel ezeket, míg az 1%-ban vagy annál kisebb mennyiségben jelenlévőket tetszőlege sorrendben.

Deep moisturizer 

Mélyhidratáló termékeket takar, amelyeknek a lényege, hogy a bőr vagy akár a hajszálak mély rétegeibe is képesek behatolni, így gyorsan visszaadják azoknak a nedvességtartalmát, megkötik a vizet. Ráadásul sokáig megőrzik azok megfelelő hidratáltsági fokát. Vagyis, ha nagyon vízhiányos a bőrünk, esetleg nagyon kiszáradtak a tincseink, akkor ezt a feliratot keressük. 
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.