Miért károsak a rossz szokások?

idegesítő szokások, hajcsavarás
DmitryStock/Shutterstock - DmitryStock
szokások rossz szokás körömrágás
Nehéz elhagyni őket, hiszen az emberben általában csak akkor tudatosul, hogy „megint azt csinálja”, ha rászólnak érte. A rossz szokások nemcsak idegesítőek – sokszor kifejezetten veszélyesek is lehetnek!

Összegyűjtöttük azokat az idegesítő, sokszor zavaró szokásokat, amik nem csak bennünket, hanem a környezetüket is az őrületbe tudják kergetni. Ezek a rossz szokások igen károsak is lehetnek.

rossz szokások
A rossz szokások igen károsak is lehetnek
Forrás: Shutterstock

Ezek a rossz szokások károsak lehetnek

Hajbabrálás

Van, aki unalmában csavargatja, a szájába veszi, vagy tépkedi a haját. A legártalmatlanabb rossz szokás a csavargatás, bár ez gyorsabb zsírosodást okozhat. A haj rágcsálása, ami a gyerekkori ujjszopás felnőtt megfelelője, már veszélyesebb, mert az emészthetetlen hajszálak a gyomorba kerülhetnek, ami hányást, emésztési panaszokat, és végső esetben bélelzáródást okozhat.

Casual,Young,Amazed,Woman,In,A,Phone,Call,,Flirting,On
Van, aki unalmában csavargatja a haját
Forrás: Shutterstock

Körömrágás

Nyilvánvaló, hogy a körömrágók nem csak kézmosás után veszik a szájba a kezüket. Ujjainkon akár 150 különböző baktérium is lehet, és a köröm alatti nedves, meleg terület ideális a kórokozóknak. Statisztikák szerint minden negyedik ember kezén található fertőzésveszélyes bélbaktérium vagy vírus, és a körömrágás könnyen bejuttathatja ezeket a szájba. Ez komoly lázzal, hasmenéssel és hányással járó tüneteket okozhat. Körömrágás esetén gyakori vendég lehet a bélféreg is, és megfázásos időszakban ők lesznek az elsők, akik megbetegednek. A körömágy körüli bőr sérülése is kedvez a kórokozóknak, a szemölcsök terjedésének, és a körömrágás hosszú távon a fogzománcot is károsíthatja, ami fogak elmozdulásához vezethet.

Portrait,Of,A,Girl,Biting,Her,Nails,In,A,Compulsive
A körömrágók nem csak kézmosás után veszik a szájba a kezüket
Forrás: Shutterstock

Orr- és fülturkálás

Az orr vagy a fül állandó turkálása nemcsak gusztustalan, de egészségtelen is. Az orrban rengeteg apró ér van, és az állandó piszkálás vérzést okozhat, ami lehetőséget ad a Staphylococcus baktériumoknak a fertőzésre. A fül gyakori kapargatása a hallójárat bőrének kiszáradásához, pH-értékének megváltozásához vezethet, ami fájdalmas középfülgyulladást okozhat. A hallójárat fájdalmasan megduzzadhat és viszkethet, a folyamatos vakargatás pedig csak ront a helyzeten.

Itching,In,The,Ear.,Young,Woman,On,White,Background,With
Az orr vagy a fül állandó turkálása nemcsak gusztustalan, de egészségtelen is
Forrás: Vladimir Gjorgiev/Shutterstock

Felejtsd el!

A vattás fültisztító pálcika többet árt, mint használ. A fülzsír védi a külső fület, és ha rendszeresen eltávolítod, könnyen fülgyulladást okozhatsz. A higiénia fontos, de elég, ha tusolás közben vízzel megmosod a fülkagylódat az ujjaddal.

Tényleg káros?

Bár gyakran felkavaró hallani, amikor valaki az ujját vagy a nyakát ropogtatja, a közvélekedéssel ellentétben ezeknek nincs egészségkárosító hatása. A roppanó hang a folyadékkal teli ízületi tokban lévő gázbuborékok kipukkanásából származik. A kutatások szerint nem okoz ízületi gyulladást, ha ropogtatod a testrészeidet. Természetesen, ha a roppanás éles fájdalommal jár, érdemes orvoshoz fordulni!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.