"Azt hittem, csak száraz a szemem - már csak hónapjaim vannak hátra"

Rachael Burns agydaganat migrén
Egy nő, aki szemszárazság miatt elment az optikushoz, elárulta, hogy csak hónapok maradtak hátra az életéből.

A 22 éves észak-ír Rachael Burns évek óta migréntől szenvedett, de észrevette, hogy tünetei súlyosbodtak, miután megszületett lánya, Raeya, aki most egyéves. Az édesanya úgy gondolta, lehet a szeme miatt fáj a feje, így felkeresett egy látszerészt, aki szerint a nőnek csak száraz a szeme, így szemcseppet és szemüveget kapott. Azonban az állapota drámaian romlani kezdett és eltorzult az arca is.

A 22 éves édesanyának már csak hónapjai vannak hátra az életből.
A 22 éves édesanyának már csak hónapjai vannak hátra az életből.
Forrás: GoFundMe

Amikor nem tudta kinyitni az egyik szemét, Rachaelt végül a belfasti Royal Victoria Kórházba utalták. Elmesélte, hogyan hullott szét a világa, miután agydaganatot diagnosztizáltak nála, és az orvosok szerint már csak egy éve van hátra.

„Azt mondták nekem, azok a betegek, akiket hasonló rákkal diagnosztizáltak, csak 12 hónapig éltek a diagnózis után. Nekem pedig már nyolc hónapja voltak tüneteim.

 Nem számítottam rá, hogy ilyen szörnyű híreket kapok.

Reméltem, hogy legalább egy-két évem lesz. Ez lelkileg nagy hatással volt rám. Valahogy összeroppantam” – mondta az édesanya.

Miután 2023 márciusában először tapasztalt fájdalmas tüneteket, Rachaelnek több napot ágyban kellett töltenie, hogy enyhítse a fejében lévő nyomást. Így folytatta: „A látszerész azt mondta, száraz a szemem és rövidlátó vagyok. Ezért hazaküldtek szemcseppel és szemüveggel, amitől csak még jobban szédültem. 

A látásom romlott, ami miatt a jobb oldalamon lévő holttér miatt autók elé sétáltam. Már nem tudtam egyedül kivinni a lányomat a házból,

 mert annyira aggódtam, hogy veszélybe sodorom. De úgy éreztem, csak túldramatizálom, ez pedig oda vezetett, hogy még tovább vártam, hogy segítséget kapjak."

Rachaelnél végül 2024 májusában agydaganatot diagnosztizáltak, miután sürgősségi ellátásra utalták, de mivel a daganat Rachael agytörzsén található, az orvosok nem tudják megoperálni. A 22 éves lány jelenleg 58 sugárterápiás kezelésen vesz részt, amely 30 alkalomból áll az agyán és 28 alkalommal a gerincvelőjén. Rachael hozzátette: „Néhány nap felébredek, és a lábaim nem működnek, és órákig sírok a fájdalomtól. A páromnak, Robertnek kellett átvennie a lányunk gondozásának nagy részét, és ettől olyan haszontalannak érzem magam, mintha máris megfosztottak volna anyaságomtól. 

Néhanap segítség nélkül tudok járni, és fel tudom emelni Raeyát. Nem tudok mást tenni, mint remélni, hogy minél több ilyen jó napom lesz,

mert most a családommal kapcsolatos emlékek számítanak. Nem vagyok kész arra, hogy elhagyjam a családomat és a babámat. Egy év közel sem elég idő ahhoz, hogy megtapasztald az anyaság ajándékát, és máris megfosztanak tőle. Soha nem fogom látni Raeyát felnőni, férjhez menni. Ez nem fair. Lehet, hogy nem vihetem el az első tanítási napjára, de most minden vele töltött perc áldás, és küzdeni fogok, hogy még több időnk legyen együtt”.

Rachael és családja jelenleg a GoFundMe-n keresztül adománygyűjtést végez, hogy kifizessék a potenciálisan élethosszig tartó kezelést – és már félúton járnak céljuk felé, azaz 150 000 GBP-t gyűjtenek az orvosi, utazási és szállásköltségek fedezésére.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.