Nemzetközi Űrállomás űrhajósok Boeing Starliner Butch Willmore Sunita Williams
Már három hónapja az űrben rekedtek, és még hónapokig várniuk kell a hazatérésre. A Boeing Starliner két űrhajósa, Butch Willmore és Sunita Williams további hat hónapig a Nemzetközi Űrállomáson maradnak.

A Boeing Starliner két űrhajósa, Butch Willmore és Sunita Williams csak néhány napos küldetésre indultak, ennek azonban már több mint két hónapja, és bizony a legutóbbi információk szerint még hosszú ideig kell várniuk a hazajutásra. Csak 2025-ben lesz esélyük visszatérni a Nemzetközi Űrállomásról.

A Boeing Starliner két űrhajósa, Butch Willmore és Sunita Williams
A Boeing Starliner két űrhajósa, Butch Willmore és Sunita Williams
Forrás: Getty Images

Boeing Starliner két űrhajósa 2025 februárjában tér vissza a Földre

Közel három hónapja az űrben rekedtek a Boeing Starliner űrhajósai, és még néhány hónapig ott is kell maradniuk. Csak jövőre térhetnek vissza a Földre. Egy szombati sajtótájékoztatón Bill Nelson, a NASA adminisztrátora elmondta, hogy Butch Willmore és Sunita Williams várhatóan 2025 februárjában térhet vissza, de nem azzal az űrhajóval, amivel kijutottak. A Boeing Starlinert a biztonságuk érdekében pilóta nélkül fogják visszahozni. Ez azt jelenti, hogy a két űrhajós még további hat hónapot fognak az űrben tölteni, ami nagyon messze van az eredetileg tervezett kilenc naptól. Butch Willmore és Sunita Williams június 5-én indultak el, és június 14-re tervezték a visszatérést - de a héliumszivárgás és a meghajtási problémák miatt a Nemzetközi Űrállomáson ragadtak.

A két űrhajósnak eredetileg az lett volna a dolga, hogy tesztelje a Starlinert, alkalmas-e többszöri felhasználásra és a legénység szállítására. Már a rajtot is többször elhalasztották, mivel a tesztek során is tapasztaltak hasonló hibajelenségeket.

A NASA mérlegelte, hogy visszarepülhetnek-e a Starlinerrel, a Boeing biztos volt benne, hogy igen, de a NASA végül úgy döntött, hogy nem kockáztatnak, ami azt jelenti, hogy a SpaxeX űrhajója fogja visszahozni a legénységet. Erre azonban csak 6 hónap múlva kerülhet sor, amikor a SpaceX Dragon következő küldetése véget ér. A négyszemélyes űrhajót felfelé menet két ember fogja vezetni, és a küldetés végeztével hazaviszik az űrhajósokat.

Persze ezzel is akadt egy kis probléma: az űrben rekedt űrhajósok felszerelése a Starlinerrel kompatibilis, nem pedig az értük érkező Dragonéval - így új űrruhákra lesz szükségük. A NASA igyekezett azt hangsúlyozni, hogy a két űrhajós nem rekedt az űrben, de egyelőre nem lehet másként értelmezni a történteket. Mindenesetre természetesen a legénységet erre is kiképezték, és van mivel foglalatoskodniuk az űrállomáson addig, amíg megérkezik a segítség - írja a TMZ.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.