Farmerek tiltólistán: rámehet az egészséged a túl szűk nadrágra

Farmer mosása: mindig kövessük az utasítást
Shutterstock - Mikkel H. Petersen
egészség farmer
A nadrágdivat változása időről időre visszahozza divatba a csőnacit. A farmerek szűkebb verziója több kért csinál mint hasznot, összeszedtük, mi minden bajod lehet, ha nem elég kényelmes a farmered.

A szűk farmer, más néven skinny jeans, az elmúlt években az egyik legnépszerűbb ruhadarab lett. Azonban egyre több kutatás és szakértő figyelmeztet arra, hogy a szűk farmerek viselése komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. 

farmerek
Farmerek tiltólistán
Forrás: Shutterstock

Farmerek tiltólistán: ha ugrálva veszed fel, inkább válassz másik ruhát

Zsibbadás, farmer a neved

Az egyik leggyakoribb probléma a szűk farmerrel, hogy korlátozza a vérkeringést, különösen a lábakban. Az állandó nyomás, amit a szoros nadrág gyakorol a lábakra, megnehezíti a vér szabad áramlását. Ez különösen igaz, ha valaki hosszabb ideig ül vagy áll szűk farmerben. A rossz vérkeringés következményei között szerepel a lábdagadás, a végtagok elnehezedése és a fájdalom. Hosszú távon ez a nyomás hozzájárulhat a visszér kialakulásához is.

Figyelmeztet a neurológus

A szűk farmer a comboknál és az ágyéknál is nagy nyomást gyakorolhat a bőr alatti idegekre. Ez az állapot, amely bizsergő, égető érzést, zsibbadást és fájdalmat okozhat a comb külső részén. A probléma abból adódik, hogy a szoros ruha összenyomja az idegeket, ami akadályozza azok normális működését. Hidd el, nem szeretnéd kipróbálni, hogy milyen érzés. 

Emésztési zavarok

Bár kevésbé ismert, a szűk farmer viselése az emésztésre is negatív hatással lehet. A hasra és a derékra gyakorolt nyomás gátolja a megfelelő emésztést, ami puffadást, gyomorégést és egyéb emésztési zavarokat okozhat. Egyes esetekben a szoros ruházat hozzájárulhat a reflux betegség kialakulásához is.

Fertőzések és bőrirritációk

A szűk farmer anyaga gyakran nem légáteresztő, ami izzadáshoz vezethet. Ez kedvező környezetet teremt a baktériumok és gombák szaporodásához, ami különféle fertőzésekhez vezethet. Emellett a szoros ruha súrlódást okozhat, ami bőrirritációt, kiütéseket és sebeket eredményezhet, különösen meleg időben vagy fizikai aktivitás során.

Hólyag- és húgyúti problémák

A szoros nadrágok fokozott nyomást gyakorolnak az alhasra és a hólyagra, ami húgyúti problémákhoz vezethet. A gyakori húgyhólyag-irritáció vagy a hólyag túlzott nyomása inkontinencia tüneteket okozhat. Emellett a szűk ruha viselése növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát, mivel a nedvesség és a meleg környezet kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Megelőzés:

  • Viselj lazább ruházatot is: Időnként cseréld le a szűk farmert lazább, kényelmesebb ruhákra, különösen hosszabb ideig tartó ülés vagy állás során.
  • Figyelj a tested jelzéseire: Ha zsibbadást, bizsergést, fájdalmat vagy bármilyen szokatlan érzést tapasztalsz, azonnal váltson lazább ruhára.
  • Válassz természetes anyagokat: A pamutból készült farmer jobban szellőzik és kevésbé irritálja a bőrt.
  • Mozogj rendszeresen: A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést és segít megelőzni a mozgásszervi problémákat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.