Ez a nő volt Ferenc József eltitkolt szeretője – Sissit hidegen hagyta, hogy férje folyamatosan csalja

Katharina Schratt Playing The Role Of Empress Marie Therese Of Austria
Getty Images - Mondadori Portfolio
Sissi szerető Ferenc József
Vajon igaz a legenda miszerint Ferenc Józsefnek titkos szeretője volt évtizedeken át? Pontosabban, igaz, hogy Erzsébet császárné nemcsak, hogy tudott az afférról, de még bátorította is férjét, hogy lépjen félre? Cikkünkből most megtudhatjuk, az osztrák–magyar monarchia legféltettebb titkát.

Nos, a legenda tény, mivel Katharina Schratt, a bécsi Burgtheater ünnepelt színésznője, három évtizeden át volt Ferenc József osztrák császár és magyar király legközelebbi barátja és szeretője. A kapcsolatukat azonban nem a vad szenvedély, hanem az őszinteség és visszafogottság jellemezte. Erről az afférról pedig valóban tudott Sissi is és bátorította is a szeretőket az együttlétre.

Ferenc József eltitkolt szeretője
Ferenc József eltitkolt szeretője Katharina Schratt, a bécsi Burgtheater ünnepelt színésznője
Forrás: APA-PictureDesk via AFP

Ferenc József eltitkolt szeretője – Schratt Katalin élete

Schratt Katalin 1853. szeptember 11-én született Badenben, egy Bécshez közeli kisvárosban. Egyetlen gyermek volt, szülei egy írószer-kereskedést vezettek. Már kislányként színésznő szeretett volna lenni, de szülei nem támogatták ezt az álmát, ezért egy szigorú bentlakásos iskolába küldték Kölnbe. Végül belenyugodtak lányuk választásába, és megengedték neki, hogy Bécsben színészmesterséget tanuljon. 

Katharina 19 évesen debütált Berlinben, amikor 1872-ben csatlakozott a Királyi Társulathoz, majd hazatérve a bécsi városi színházhoz szegődött, ahol gyorsan felfelé ívelt a karrierje. 

Katharina nem volt kiemelkedő tehetségű színésznő, de a közönség imádta őt, és nagy rajongótábora alakult ki. 

Kezdetben humoros darabok naiv szerepeiben tűnt fel, később azonban a drámai szerepek felé fordult. Bécsi sikerei után Szentpéterváron lépett fel, majd egy sikeres New York-i turnét követően tért vissza a Burgtheaterbe, ahol két évtizeden át a közönség kedvence maradt.
Első nagy szerelme Alexander Girardi színész volt, akit egy magyar báró, Kiss Miklós követett. Katharina annyira szerelmes lett Kissbe, hogy feleségül ment hozzá. Fiuk, Anton, 1880-ban született, de a házasság nem volt boldog. Kiss Miklós hírhedt kártyás volt, aki felesége pénzét is eljszórta, ezért a pár nem sokkal Anton születése után különvált. Bár hivatalosan nem váltak el, Katharina élete végéig megtartotta férje nevét, és még adósságait is gyakran rendezte.

Katharina Schratt
Katharina Schratt szépsége és műveltsége nem kerülte el Ferenc József figyelmét
Forrás: APA-PictureDesk via AFP/culture

A tiltott románc kezdete a királlyal

Katharina Schratt szépsége és műveltsége nem kerülte el Ferenc József figyelmét. Az uralkodó az 1880-as években látta őt először színpadon, és hamarosan kapcsolatba is léptek egymással. Katharina egy örökösödési ügy miatt nehéz helyzetbe került, és a Burgtheater intendánsa azt tanácsolta neki, hogy kérjen audienciát a császártól. Amikor végül találkoztak, Katharina véletlenül egy zsebkendőt adott át a kérvény helyett, amin a császár jóízűen nevetett. Ez a találkozás elindított egy hosszú baráti és bizalmi kapcsolatot.

Sissi vállat vont a viszonyra

Erzsébet császárné, vagyis Sissi, nemcsak hogy tudott férje és Katharina kapcsolatáról, de támogatta is azt. Sissi és Ferenc József kapcsolata Mária Valéria főhercegnő születése után megromlott, és a császárné gyakori utazásai miatt ritkán találkoztak. 

A császárné úgy gondolta, hogy Katharina jelenléte vigaszt nyújt majd férjének. A két nő között szoros barátság alakult ki, és gyakran jelentek meg együtt a nyilvánosság előtt.

Franz Joseph I
Kapcsolatuk egészen Ferenc József 1916-os haláláig tartott
Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Habsburg

Ferenc József diszkrét, de mélyen megbecsült barátként tekintett Katharinára. A császár számára a színésznő a békés, egyszerű élet megtestesítője volt, aki segített neki elfeledni az uralkodás terheit. Katharina gyakran hallgatta a császár panaszait, cserébe pedig Ferenc József megosztotta vele az udvari pletykákat. Az uralkodó bőkezűen gondoskodott kedveséről, többek között megvásárolta neki a schrönbrunni park melletti villát, ahol rendszeresen találkoztak. 
Sissi halála után Katharina jelentős támasza maradt a császárnak. Kapcsolatuk egészen Ferenc József 1916-os haláláig tartott. A császár temetésén Katharina nem vett részt, de virágot küldött kedvese sírjára. Ezt követően visszavonult, és magányosan élt Bécsben, ahol 1940-ben hunyt el. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.