Terjed a moha a teraszon? Ezzel a két filléres háziszerrel varázsütésre eltűnik

moha, térkő
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Royke_k/Shutterstock. No use without permission. - Royke_k
kert mosogatószer Moha
A moha ősszel gyorsan terjed, és mivel csúszós, balesetveszélyes. Ám van egy egyszerű módszer, amellyel nemcsak eltüntetheted, de a moha újranövését is megakadályozhatod. Nem kell hozzá más, csak valami, ami nagy eséllyel már most is fellelhető a konyhádban.

Az ősz az az időszak, amikor az időjárás nemcsak hidegebb, hanem esős is, és ez azt jelenti, hogy a teraszokat ellepheti a moha, amely gyorsan terjedni kezd, ha nem szabadulunk meg tőle időben. A mohát rendkívül nehéz kiirtani, mivel spórái beáshatják magukat a kőburkolat nehezen hozzáférhető zugaiba, és ha csak egy kis mennyiség is megmarad, elég hogy visszanőjön.

térkő, moha
A nedves idő a moha barátja
Forrás: Shutterstock

Sok természetes szer létezik moha ellen, de csak az egyik az igazi befutó

Több természetes szer is létezik moha ellen, de például az ecet vagy a szódabikarbóna csak a moha felső szintjét képes elpusztítani, így az pillanatok alatt visszatér. Egy kertészeti szakértő azonban azt mondja, hogy a mosogatószer fantasztikus mohagyilkossá alakítható.

„Tudom, hogy furcsán hangzik, de a legjobb módja a moha eltüntetésének, ha 60 ml mosogatószert négy és fél liter vízbe keverünk, majd egy kézi permetezőt megtöltünk. Ez az egyik leghihetetlenebb mohagyilkos recept, amivel valaha is találkoztál”mondta a szakember

Hogyan hat a mosogatószer a mohára?  

Talán túl egyszerűnek tűnhet, de a mosogatószer felületaktív anyagokat tartalmaz, amelyek olyan vegyületek, amelyek csökkentik a felületi feszültséget, és képesek mélyen behatolni a felületbe. Ezek a felületaktív anyagok képesek lebontani a mohát körülvevő védőréteget, így a nyálkás zöld anyag nehezen tudja magába szívni a vizet, ami elpusztítja azt. A mosogatószer gátként hat a megtelepedni vágyó spórák számára is.

Hogyan használd a mosogatószert mohaeltávolításra?

Szükséged lesz 60 ml mosogatószerre, négy és fél liter forró vízre és egy nagy edényre, amiben a kettőt összekevered. Ha kész, töltsd át egy locsolókannába vagy permetező flakonba, és permetezd az oldatot az egész teraszra vagy a feljáróra, de vigyázz, hogy a fűre ne kerüljön belőle, mert bár nem mérgező, a növények számára nem lesz egészséges.

Fontos, hogy tiszta, napos időben mohátlaníts, és jó, ha másnap sem valószínű, hogy esik az eső, különben az oldat elmosódhat, és nem fog működni. Ha az időjárás megfelelő, egy nap múlva a mohának ki kell száradnia. Onnan tudod, hogy teljesen elpusztult, hogy barnára színeződik.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.